Spaghetti met garnalen en pistachepesto

Intro

Jadis Schreuder: 'Dit recept komt oorspronkelijk uit de regio’s Palermo en Trapani. Ik had hier al veel verhalen over gehoord en was dan ook aan het watertanden toen ik dit voor de eerste keer bestelde. Waanzinnig, wat was dat lekker! Maar het is niet alleen heerlijk en makkelijk te maken; het ziet er door de verschillende kleuren ook nog eens heel mooi uit. De combinatie van pistachenootjes en garnalen is bijzonder lekker. Het is een heel eenvoudig gerecht, al kost het pellen van de pistachenootjes wel even tijd. Als je dit gerecht even voor vrienden wilt maken (en dat wil je), kun je het beste de avond van tevoren de nootjes pellen en in een luchtdicht bakje bewaren. Of de nootjes natuurlijk gepeld kopen.'

Ingrediënten

Bereidingstijd: ca. 30 minuten
Voor 4 personen

Benodigdheden

Bereiding

1. Neem de helft van de pistachenootjes en maal die fijn in een blender. Zet dit even opzij.

2. De andere helft van de nootjes maal je fijn in bijvoorbeeld een vijzel of gebruik een mes om ze te hakken zodat ze wat grover blijven.

3. Rasp de citroen en roer de zeste door de grove pistachenootjes. Zet ook opzij, dit gebruik je ter garnering op het einde.

4. Snijd de tomaten zo klein mogelijk.

5. Hak knoflook fijn en bak in 3 eetlepels olie in een antiaanbakpan. Na 2 minuten, als de knoflook iets kleurt, voeg je de tomaten toe. Laat alles ongeveer 15 minuten pruttelen totdat het een lichte saus wordt.

6. Doe dan de fijngemalen pistachenootjes erbij. Het wordt nu een rood-groenbruine saus. Proef even en breng op smaak met zout en peper. Zet het vuur wat lager, knijp een ⅓ citroen boven de pan uit en roer even.

7. Kook ondertussen de pasta in zout water. Als de pasta bijna beetgaar is (na ongeveer 8-9 minuten), zet je het vuur onder de pistachenootjessaus iets hoger en bak je daarin de garnalen kort om en om.

8. Als je de garnalen 2 minuten gebakken hebt, haal je met een tang de pasta uit het water en voeg je die toe aan de saus. Roer na iedere schep pasta de saus om. Let op: je neemt dan automatisch wat water van de pasta mee, dus controleer je saus op dikte. Is de saus te dik? Doe er dan nog een lepel van het pastawater bij.

9. Serveer de pasta in twee diepe borden en strooi er op het laatst wat grove pistachenootjes met citroen zeste overheen.

TIP
Ben je een liefhebber van pittig? Bak dan tegelijk met de knoflook wat fijngehakte rode peper mee.