Slagroom- truffels

Slagroom- truffels

Dit recept heeft niks met bakken te maken en het is ook geen gebak, maar slagroomtruffels mochten écht niet ontbreken. Als je eenmaal hebt ontdekt hoe lekker en makkelijk het is om zelf truffels te maken, wil je nooit meer anders. Voor deze truffels hoeft de chocolade niet getempereerd te worden, omdat de truffels in de koelkast bewaard worden en dan stolt chocolade altijd. Daarnaast is de chocolade niet te zien door het laagje cacao, dus een mooie chocoladeglans is niet belangrijk.

Bereiding1. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Doe zowel het merg als het stokje samen met de slag – room, suiker en het zout in een steelpan en breng dit langzaam aan de kook. Zet als het mengsel kookt het vuur uit en blijf roeren tot alle suiker is opgelost. Dek de pan af met een deksel en laat de room afkoelen tot kamertemperatuur.

2. Verwijder het vanillestokje uit de room. Klop de boter met een (hand)mixer met garde(s) in enkele minuten luchtig op. Voeg geleidelijk de vanille-room toe en blijf doorkloppen. Het meng – sel moet uiteindelijk goed spuitbaar zijn. Is het te dun, plaats het dan 10-15 minuten in de koelkast en klop daarna verder. Is het mengsel geschift, verwarm de kom dan kort au bain-marie of met een föhn en klop vervolgens verder.

3. Bekleed een plaat of schaal met bakpapier en doe de vulling in een spuitzak met gladde spuitmond van 1-1½ centimeter. Spuit langwerpige truffels op het bakpapier. Eventueel kun je ook met twee theelepels hoopjes maken van de vulling. Zet de plaat met gespoten truffels minimaal 1 uur (langer mag) in de vriezer.

4. Doe het cacaopoeder in een platte schaal en zorg dat de gesmolten chocolade in een niet te diepe kom zit. Neem de bevroren truffels uit de diepvries (niet allemaal tegelijk, anders ontdooien ze te snel) en haal ze door de gesmolten chocolade. Dit gaat het best door een stevige (saté)prikker in de truffel te steken en de truffel daarmee door de chocolade te halen.

5. Zorg dat de hele truffel bedekt is, klop het teveel eraf door met de prikker tegen de zijkant van de kom te tikken. Duw de truffel boven het cacaopoeder van het stokje en bedek de truffel aan alle kanten met cacao. Laat enkele minuten in de cacao liggen tot de chocolade hard is. Doe dit met alle truffels (het makkelijkst gaat dit met 2 personen, de ene dipt, de andere rolt ze door de cacao). Leg de truffels zodra ze goed hard zijn in een fijne zeef en schud voorzichtig het overtollige cacaopoeder van de truffels af.

6. Bewaar de truffels in de koelkast of vries ze in om langer te bewaren. Haal de truffels op tijd uit de koelkast zodat de vulling wat zachter kan worden voor je ze opeet.
 

Voor 35-45 flinke truffles

Voor de vulling

  • 1 vanillestokje
  • 225 ml slagroom
  • 125 gr suiker
  • snuf zout
  • 175 gr boter, op kamertemperatuur


Verder nodig

  • 400 gr pure chocolade, gesmolten
  • 250 gr cacaopoeder
 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief