Sinaasappel-amandeltaart

Intro

Deze mousse-achtige taart is gluten- en zuivelvrij. Laat je niet afschrikken als je geen fan van marmelade bent. De hier gebruikte citrusvrucht heeft eerder een volle dan een bittere smaak en die smaak wordt ook nog eens verzacht door de fruitige olijfolie. Neem later in het jaar gerust gewone sinaasappels. Voeg een eetlepel fijngehakte rozemarijnnaaldjes toe en serveer de taart met frambozen.

Ingrediënten

Voor 6-8 personen

Bereiding

1. Was de sinaasappels en doe ze in een pan. Zet ze onder water, breng aan de kook en laat ze ongeveer 30 minuten koken totdat ze helemaal zacht zijn. Haal de sinaasappels met een schuimspaan uit het water en laat afkoelen.

2. Snijd de sinaasappels in tweeën, verwijder eventuele pitjes en doe ze in een keukenmachine. Laat deze kort tot een gladde puree draaien en zet opzij.

3. Verwarm de oven voor op 180 °C/gasovenstand 4. Vet een springvorm met een doorsnede van 20 cm licht in met olijfolie en bekleed met bakpapier. Klop met een elektrische handmixer de 100 ml olijfolie, rietsuiker en eieren in 3-4 minuten licht en luchtig. Schep er met een grote metalen lepel het amandelmeel en bakpoeder door. Spatel dit geheel door de gepureerde sinaasappels zodat alle ingrediënten goed vermengd raken.

4. Schep het beslag in de springvorm en zet deze 50-60 minuten in de oven totdat de taart goudbruin en flink gerezen is, en niet langer wiebelt als je de vorm even beweegt.

5. Laat de taart in de vorm helemaal afkoelen. Haal uit de vorm en serveer punten met een paar sinaasappelschijfjes ter garnering.

(© Emma Lee 2016)