Voor 4 personen
1. Snijd de tomaatjes doormidden (of in vieren als ze wat groter zijn). Verwarm een flinke scheut olijfolie in een shakshuka- of koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Bak de tomaten een paar minuten al roerend aan.
2. Zet het vuur lager en voeg de saffraan toe. Vermaal de overige specerijen in een vijzel, voeg 2 eetlepels van het mengsel toe aan de tomaten en roer goed door. Voeg dan de knoflook, een snuf suiker, wat zout en een scheut water toe.
3. Laat de tomaten 10 tot 15 minuten zachtjes koken in het vocht zodat de smaken goed intrekken. Voeg wat extra water toe als het geheel te droog wordt. Het moet vochtig genoeg zijn om de eieren in te pocheren. Proef en voeg zo nodig een snufje extra zout of wat van het specerijenmengsel toe.
4. Verwijder dan de plakjes knoflook en breek vier eieren in het tomatenspecerijenmengsel. Zet het vuur laag en laat de eieren langzaam gaar worden in de saus. Plaats eventueel het deksel op de pan, zo gaart de bovenkant sneller mee.
5. Zet het vuur vlak voordat de eieren helemaal gaar zijn uit, strooi de verse koriander erover en laat nog heel even nagaren in de pan. Serveer met getoast zuurdesembrood of warm pitabrood. Ook lekker met hummus!
Credits Tekst & recepten Suzanne Pronk Fotografie Renée Kemps (Food)styling Marieke Verdenius