Voor 4-6 personen:
Seitan Wellington:
Rodewijnjus:
Seitan Wellington:
1. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de champignons met wat peper en zout. Laat het vocht helemaal verdampen en bak de champignons tot ze goudbruin zijn. Doe ze over op een bord en zet opzij.
2. Pureer de seitan met de ui, knoflook, nootmuskaat, zwarte peper, olijfolie, sojasaus, bloem en de broodkruimels. Proef en breng deze vulling eventueel verder op smaak met peper en zout. Verwarm de oven voor tot 200 °C.
3. Rol het bladerdeeg uit en verdeel de champignons erover. Leg de vulling in een baan op het deeg en rol het geheel strak op. Maak de uiteinden dicht, bestrijk het deeg licht met water en rol het door het sesamzaad. Leg de deegrol op een met bakpapier beklede bakplaat en bak het circa 45 minuten in de oven, tot het deeg er gaar en goudbruin uitziet.
Rodewijnjus
1. Verhit de bakboter in een sauspan en fruit de sjalot tot hij bruin wordt. Voeg de bloem toe en bak even mee.
2. Doe de rode wijn en groentebouillon erbij en roer goed. Voeg de knoflook, Marmite, gedroogde paddenstoelen en salie toe en laat de jus zachtjes koken zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.
3. Vis de takjes salie uit de jus en pureer hem glad.
Serveer de Seitan Wellington warm met rodewijnjus.
Tip: maak ook eens saucijzenbroodjes door de vulling in kleine plakjes bladerdeeg te rollen. Laat de champignons en jus dan achterwege.
Dit recept komt uit het boek ‘Man, eat, plant’ van Lisette Kreischer (€20, Kosmos Uitgevers).