Wat is er lekkerder dan zoete warme broodjes op kerstochtend? Scones zijn in een handomdraai gemaakt: ze hoeven niet te rijzen, dus dat scheelt wachten en ze hoeven ook niet lang in de oven. A piece of scone.
1 + 2. Deeg maken:
Verwarm de oven voor tot 190 °C. Verwijder het klokhuis van de appels en snijd ze ongeschild in blokjes. Doe voor het deeg bloem, meel, walnoten, bakpoeder, rietsuiker en zout in een kom en meng met een pollepel. Voeg geleidelijk de koude boter toe en mix het kort met de elektrische mixer tot grove kruimels.
3. Scones bakken:
Voeg de eieren, karnemelk en ahornsiroop toe en mix heel kort. Schep vervolgens de appelblokjes en cranberry’s erdoor met de pollepel. Verdeel het deeg in acht gelijke porties en schep ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze in circa 30 minuten goudbruin en gaar.
4. Glazuur:
Neem de gebakken scones uit de oven en laat ze iets afkoelen op een rooster. Maak een lichtroze glazuur door het cranberrysap door de poedersuiker te roeren. Voeg indien nodig extra cranberrysap toe en roer tot het glazuur de consistentie van dikke yoghurt heeft. Zigzag het glazuur met een lepel over de scones. Serveer ze lauwwarm of koud.
Baktip: deze scones zijn vrij groot. Maak je een uitgebreid ontbijtbuffet voor veel mensen, verdeel het deeg dan in 16 kleinere porties. Let wel goed op de baktijd.
Variatietip: je kunt eindeloos variëren en allerlei gedroogde vruchten en noten toevoegen. Denk aan stukjes abrikozen, gojibessen, geraspt kokos, macadamia-, hazel- of paranoten. Vervang de appels door peren of in de zomer door frambozen of blauwe bessen.
Dit recept komt uit het boek ‘Heel Holland Bakt met Kerst’ van Heel Holland Bakt (€20,-, Kosmos Uitgevers).
Voor 8 scones:
Deeg:
Dit is je bakgerei: elektrische handmixer + bakplaat
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.