Scones

Bereiden

Wat is er lekkerder dan zoete warme broodjes op kerstochtend? Scones zijn in een handomdraai gemaakt: ze hoeven niet te rijzen, dus dat scheelt wachten en ze hoeven ook niet lang in de oven.  A piece of scone.

1 + 2.  Deeg maken:
Verwarm de oven voor tot 190 °C. Verwijder het klokhuis van de appels en snijd ze ongeschild in blokjes. Doe voor het deeg bloem, meel, walnoten, bakpoeder, rietsuiker en zout in een kom en meng met een pollepel. Voeg geleidelijk de koude boter toe en mix het kort met de elektrische mixer tot grove kruimels.

3. Scones bakken:
Voeg de eieren, karnemelk en ahornsiroop toe en mix heel kort. Schep vervolgens de appelblokjes en cranberry’s erdoor met de pollepel. Verdeel het deeg in acht gelijke porties en schep ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze in circa 30 minuten goudbruin en gaar.

4. Glazuur:
Neem de gebakken scones uit de oven en laat ze iets afkoelen op een rooster. Maak een lichtroze  glazuur door het cranberrysap door de poedersuiker te roeren. Voeg indien nodig extra cranberrysap toe en roer tot het glazuur de consistentie van dikke yoghurt heeft. Zigzag het glazuur met een lepel over de scones. Serveer ze lauwwarm of koud.

Baktip: deze scones zijn vrij groot. Maak je een uitgebreid ontbijtbuffet voor veel mensen, verdeel het deeg dan in 16 kleinere porties. Let wel goed op de baktijd.
 
Variatietip: je kunt eindeloos variëren en allerlei gedroogde vruchten en noten toevoegen. Denk aan stukjes abrikozen, gojibessen, geraspt kokos, macadamia-, hazel- of paranoten. Vervang de appels door peren of in de zomer door frambozen of blau­we bessen.

Dit recept komt uit het boek ‘Heel Holland Bakt met Kerst’ van Heel Holland Bakt (€20,-, Kosmos Uitgevers).
                                                   

 



Eat Happy van Melissa Hemsley

Lees het interview met Melissa Hemsley en maak kans op haar nieuwe boek Eat Happy.
 
 

Hi foodlover,

Wat leuk dat je op de gloednieuwe site foodandfriends.nl bent beland! Vanaf nu af aan kan je hier lekker rondgluren tussen de recepten van bekende chefs en upcoming culi-lovers, kies voor een snel doordeweeks gerecht en laat me je een handje helpen om flink uit te pakken voor een diner met vrienden en familie. Want of je nu een bakkoning bent of niet verder komt dan een eitje bakken, op foodandfriends.nl vind je tips en tricks om ieder gerecht te laten slagen.

Vergeet niet om je ook in te schrijven voor de nieuwsbrief, dan houd ik je op de hoogte!

Liefs, Lot

foodandfriends.nl