Schotse eieren

Schotse eieren

Dit recept is niet moeilijk, maar bestaat wel uit een paar stappen – maar het is de moeite waard. Bizar genoeg is het nauwelijks meer werk om er 30 te maken dan 12. Na de voorbereiding is het een fluitje van een cent. Eet ze terwijl ze lekker heet, krokant en vanbinnen nog vloeibaar zijn of kook de eieren een minuutje langer voor een picknick.

Bereiding

 

1. Breng een ketel water aan de kook.

2. Snijd intussen de worstjes open en knijp het vlees op een bord. Kruid het vlees met paprikapoeder, gehakte kruiden, een beetje nootmuskaat en een snufje peper en zout.  Prak alles met een vork door elkaar.

3. Zet kommetjes met bloem, geklutst ei en broodkruim klaar.

4. Leg de kwarteleitjes voorzichtig in een kleine pan. Schenk er het kokende water uit de ketel bij en kook de eieren exact 2 minuten, niet langer.

5. Giet de pan leeg in de gootsteen en spoel de eitjes 2-3 minuten af met koud water. Tik de eitjes, rol ze heel voorzichtig heen en weer, en pel ze. Het kan helpen om het pellen onder de kraan te doen, maar je zult zien dat je er gaandeweg handigheid in krijgt.

6. Neem een bolletje worstvlees ter grootte van een flinke knikker en druk hem in de palm van je hand plat tot hij een diameter van ongeveer 6 cm heeft.

7. Leg een kwarteleitje in het midden, strooi wat bloem op je vingers en kneed het vlees om het eitje heen. Je moet de slag even te pakken krijgen om het vlees soepel omhoog te werken en om het ei te boetseren, maar op een gegeven moment gaat het vrij gemakkelijk.

8. Herhaal dit met alle 12 eitjes en rol ze door de bloem. Als je ze vervolgens door het geklutste ei en daarna door het broodkruim haalt, zijn ze veel steviger en kun je ze mooi in vorm kneden. Leg ze wanneer ze klaar zijn in een bak en zet ze zolang in de koelkast.

9. Zet wanneer je zover bent een diepe, zware braadpan op matig vuur en giet er ongeveer 8 cm olie in. Vul de pan nooit voor meer dan de helft met olie.

10. Gooi er een stukje aardappel in om de temperatuur in de gaten te houden – de olie is op temperatuur als het stukje aardappel goudbruin is en boven komt drijven (of als de thermometer 180 °C aangeeft).

11. Laat heel voorzichtig een Schots eitje in het vet zakken. Na ongeveer 4 minuten zou het eitje goudbruin en gaar moeten zijn; snijd het doormidden om het te controleren – als je weet dat de timing goed is kun je de rest in porties van maximaal 6 stuks tegelijk bakken.

12. Laat de Schotse eitjes op een bord met keukenpapier uitlekken en serveer ze met een snufje zeezout, een pot Engelse mosterd en een koel glas bier.

Dit recept komt uit het boek ‘Te gast bij Jamie’ van Jamie Oliver (€29,99, Kosmos Uitgevers).

 

Voor 12 kleine schotse eitjes

  • 4 Cumberlandworstjes van goede kwaliteit (ongeveer 300 g)
  • ½ theelepel zoet paprikapoeder 1 takje verse rozemarijn en 1 takje salie, alleen de blaadjes, heel fijn gehakt
  • 1 hele nootmuskaat, om te raspen
  • zeezout en peper
  • 3 handjes bloem
  • 2 vrije-uitloopeieren, geklutst
  • 125 g witbroodkruim
  • 12 vrije-uitloopkwarteleitjes
  • zonnebloemolie (ongeveer 2 l)
  • 1 nieuwe aardappel, voor het testen

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief