Salade vegan greens

Intro

Over het recept schrijft Ida de Haart: “Deze frisse salade eet ik het liefst in het voorjaar of de zomer. Hij is snel klaar, groener dan groen en je kunt er van alles aan toevoegen. Zo is de Vegan Greens ook heerlijk met een gekookt eitje, wat gerookte kipfilet of gebakken halloumi.”

Ingrediënten

Voor 2 grote eters:

Dressing:

Bereiding

1. Maak terwijl je de bonen kookt en de broccoli stoomt alvast de dressing klaar. Laat de bladspinazie uitlekken en maak hem goed droog met een slacentrifuge.

2. Verhit de theelepel ghee in een koekenpan. Zodra die heet is, doe je de pompoenpitjes erbij en rooster je deze totdat ze een lichtbruin kleurtje krijgen. Laat ze hierna afkoelen op een stuk keukenpapier.

3. Maak van de courgette spaghetti met je spiralizer of mandoline en doe deze in een kom, druppel het citroensap erbij. Doe hier ook de biologische olijfolie, versgemalen peper en het Keltische zeezout bij. Hussel even door elkaar.

4. Pak twee grote borden en verdeel hier de bladspinazie over. Sprenkel hier vast 2 eetlepels dressing overheen. Verdeel vervolgens de mungbonen en hierna de courgettespaghetti over de spinazie. Leg de gestoomde broccoliroosjes netjes boven op de courgette en sprenkel nog 1 eetlepel dressing over de broccoli. Snijd de avocado in 2 waaiers (blz. 46) en leg per bord 1 avocadowaaier midden op de salade. Pluk de kiemen even los met een vork en maak een mooie toef op je salade. Verdeel de zonnebloempitjes over je salade en sprenkel nog 1 eetlepel dressing over de borden.

5. Dressing: was het bosuitje en snijd het in ringetjes. Was ook het basilicum en de peterselie en hak deze even grof met een koksmes. Snijd het halve teentje knoflook in dunne plakjes, de andere helft kun je bijvoorbeeld in je hummus gebruiken. Doe citroensap, appelciderazijn, water, zeezout, peper, spirulinapoeder, bosui, basilicum, peterselie en knoflook in de blender en laat deze op een hoge stand 2 minuten draaien. Schenk nu, terwijl de blender draait, langzaam de olijfolie erbij. Proef je dressing en doe er eventueel meer peper, zout of citroensap bij.

Tip voor een snelle versie: gebruik mungbonen uit een potje of de diepvries. Koop kant-enklare ghee bij de biologische supermarkt.

Dit recept komt uit het boek ‘Sla’ van Ida de Haart (€25,-, Kosmos Uitgevers).