Salade van snijbiet met gerookte zalm

Salade van snijbiet met gerookte zalm

Over het recept schrijft Ida de Haart: “Dit is een makkelijke salade die je in een handomdraai op tafel zet. Hij is vrij licht dus je kunt er ook nog een gekookt eitje aan toevoegen. Groene asperges zijn ook erg lekker bij de gerookte wilde zalm.”

Bereiding

1. Breng een pannetje met 200 ml water en 1 theelepel biologische groentebouillon aan de kook. Doe quinoa in de pan en kook 10 tot 12 minuten op laag vuur. De quinoa is gaar als hij iets doorzichtig is en het draadje loskomt. Giet hem af in een zeef en laat de quinoa afkoelen en maak ondertussen de dressing voor je salade. Breng de quinoa als hij koud is in een mengkom op smaak met de limoenrasp, olijfolie, Himalayazout, versgemalen peper en de gehakte peterselie.

2. Leg de bladeren van de snijbiet op elkaar en rol ze in de breedte op zodat je een lange rol krijgt. Snijd hier reepjes van ongeveer 1 cm dik van en verdeel ze over twee borden. Sprenkel er direct een paar eetlepels dressing overheen en leg de quinoa erop.

3. Verdeel de komkommer in ruitjes ook over de salade. Snijd het kontje van de venkelknol. Als de buitenste bladeren er niet fris genoeg uitzien, kun je deze er afhalen of de bruine plekjes wegsnijden. Schaaf nu met je mandoline dunne plakjes van de venkelknol of snijd zo dun mogelijke reepjes met een mes. Verdeel deze netjes over de salade en schenk er nog wat dressing overheen. Verdeel de gerookte wilde zalm ook over de borden. Je kunt zelf kiezen of je de plakjes in kleinere stukken wilt snijden. Maak de salade af met nog wat dressing, de avocadowaaiers en de gemengde kiemen. Ook lekker met wat versgemalen zwarte peper eroverheen.

Dressing:

Pers de citroen en limoenen uit. Je hebt ongeveer 45 ml citroensap en 30 ml limoensap nodig, maar de hoeveelheid sap die je krijgt, varieert nogal per vrucht. Snijd nu de avocado in de lengte doormidden en gebruik de helft waar de pit is losgekomen voor je dressing. De andere helft kun je gebruiken in je salade of om hummus te maken. Schep met een lepel het vruchtvlees uit de schil van de avocado en snijd het in stukjes. Doe citroen- en limoensap, avocado, wasabi, water, Keltisch zeezout en versgemalen peper in de blender en laat deze 2 minuten op hoge stand draaien. Schenk de olijfolie en zonnebloemolie er langzaam bij terwijl de blender nog draait. Proef je dressing en doe er eventueel peper, zout of wasabi bij.

Tip: koop gerookte wilde zalm bij de supermarkt of bij de visboer. Je kunt deze vaak al voorgesneden vinden en de smaak is vele malen beter dan die van gekweekte zalm.

Dit recept komt uit het boek ‘Sla’ van Ida de Haart (€24,99, Kosmos Uitgevers). 

Voor 2 grote eters:

Salade:

  • 1 tl biologische groentebouillonpoeder
  • 80 g rode quinoa
  • rasp van ½ onbespoten limoen
  • 1 tl biologische koudgeperste olijfolie
  • 1 snufje Himalayazout
  • 1 snufje versgemalen peper
  • ¼ bosje bladpeterselie, gehakt
  • 100-150 g snijbiet, gewassen
  • ½ komkommer
  • 1 venkelknol, gewassen
  • 150-200 g gerookte wilde zalm
  • 1 rijpe avocado, in waaiers
  • 100 g gemengde kiemen

Dressing:

  • 1 citroen
  • 2 limoenen
  • ½ avocado
  • 10 g wasabipasta
  • 30 ml (gefilterd) water
  • 1 tl Keltisch zeezout
  • 1 snuf versgemalen peper
  • 100 ml koudgeperste olijfolie
  • 50 ml koudgeperste zonnebloemolie

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief