Salade van gegrilde aubergine

Ingrediënten

Voor 4 – 6 personen

Bereiding

Salade van gegrilde aubergine – salatete el raheb. ‘Dit recept houdt het midden tussen een salade en een dipsaus. In onze restaurants leggen we de aubergines op de houtskoolgrill en keren we ze een paar keer om tot ze helemaal gaar zijn, waarvan ze een heerlijk diepe rooksmaak krijgen. Thuis kun je dit doen onder een heel hete grill of op de barbecue. Het is belangrijk dat de schil zwart wordt en blaren krijgt zodat het vruchtvlees helemaal gaar wordt. Het bitter smakende vocht dat vrijkomt kan je er het best uit zeven, anders wordt de salade te vochtig’, aldus Tony Kitous.

1. Verhit de grill voor op hoge stand. Wrijf de aubergines rondom in met wat olie, leg ze op een bakplaat en gril tot ze zwart zijn en blaren hebben. Laat iets afkoelen, trek de schil eraf en gooi deze weg. Schep het vruchtvlees in een vergiet, zet die in een kom en laat uitlekken.
 
2. Leg het auberginevruchtvlees op een snijplank en snijd het fijn. Doe het in een grote schaal met de fijngesneden paprika’s, lente-uitjes, tomaten, knoflook en peterselie. Schep alles om zodat de ingrediënten gelijkmatig zijn verdeeld.

3. Voeg de olijfolie, het citroensap, de granaatappelmelasse en het zout toe en schep alles nog een keer om. Schep in een schaal en garneer met de granaatappelpitjes.

Dit recept komt uit het boek ‘Comptoir Libanais Feest’ van Tony Kitous (€24,99, Becht).