Salade van gebakken pastinaak 

Intro

Het kookboek Heel veel Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall kennen we natuurlijk al, maar nu komt er ook een kleine variant van het boek: Heel veel Veggie! Met 130 gezonde recepten waarbij groenten in de spotlights staan. Zoals deze gebakken pastinaak met paddenstoel. De dressing is een soort glazuur van ingekookt appelsap en balsamicoazijn die heerlijk combineert met deze hartige, warme salade. Je kunt altijd variëren: knolselderij, wortels of aardappels, of een combinatie daarvan, zijn een heerlijk alternatief voor de pastinaak.

Ingrediënten

Voor 4-5 personen 

Bereiding1. Verwarm de oven voor op 190 °C/heteluchtoven 170 °C/gasstand 5.

2. Leg de stukjes pastinaak en uienpartjes in een grote braadslede (die ook op het vuur kan). Voeg 2 eetlepels olie en wat zout en peper toe en schep om. Zet 30 minuten in de oven.

3. Voeg de champignons, walnoten en knoflook toe, schep om en zet 15-20 minuten terug in de oven of tot alle groentes gaar en mooi gekleurd zijn en de noten mooi bruin (maar niet verbrand) zijn.

4. Leg de slablaadjes op een grote, platte schaal. Schep de hete, gebakken groentes erop (de slablaadjes zullen een beetje slinken en dat is precies de bedoeling).

5. Zet de braadslede op een laag vuurtje en schenk het appelsap erin. Laat een paar minuten zacht koken en schraap met een spatel aangebrande stukjes los van de bodem van de braadslede. Als het sap tot de helft is ingekookt haal je de braadslede van het vuur. Roer de balsamicoazijn erdoor en sprenkel de dressing dan direct over de salade.

6. Schenk er wat extra vergine olijfolie over, bestrooi met zout en peper, en dien meteen op.
 
Variaties: Wortelgroente Knolselderij, wortels of aardappels, of een combinatie daarvan, zijn een heerlijk alternatief voor de pastinaak.