Roodbaars uit de oven

Roodbaars uit de oven

Een waanzinnig recept voor roodbaarsfilet uit de oven, here you go! Je moet er niet van schrikken dat we een hele vis gebruiken, want er is eigenlijk niets makkelijker dan dat. En ook niet smakelijker. Als je een roodbaars in de oven bereidt (of in de grillpan, op de BBQ, of hoe dan ook), zorg dat je kakelverse vis aan de haak slaat. Die kun je herkennen aan heldere ogen en rode kieuwen. Volg je de stappen van dit recept voor roodbaars, dan belooft het een heerlijk avondmaal te worden.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd het vel van de roodbaars aan beide kanten om de 2 cm ongeveer een vingerdikte in.

2. Meng in een kom de knoflook, tijm en rozemarijn met een scheut olijfolie. Vul de buikholte van de vis met wat zout en peper en driekwart van de tijm en rozemarijn. Stop ook de plakken citroen erin en schenk wat  extra olijfolie in de buikholte.

3. Smeer de buitenkant van de vis in met olijfolie en bestrooi met zout en peper. Vul ook de inkepingen goed met olie, zout en peper.

4. Neem een ovenschaal waar de vis goed in past. Besmeer de schaal met wat olijfolie en leg de vis erop. Hak de overgebleven tijm en rozemarijn met een mes iets fijner. Strooi de kruiden over de vis. Verdeel de tenen knoflook ook over de vis of leg ze naast de vis in de olie, zodat de smaak erin kan trekken.

5. Zet de ovenschaal in de oven. Vis kan nog wel eens verschillen in grootte; houd dus de volgende tijden aan. Voor 1-1,5 kg 30-35 minuten, voor 750 g-1 kg 25-30 minuten, voor 500 g-750 g 20-25 minuten. Tot  500 g 15-20 minuten. Het beste kun je de vis testen met een lepel. Als het vlees gemakkelijk van de middengraat afvalt, is de vis gaar. Serveer met wat extra olijfolie en — als je het lekker vindt — wat citroensap

Credits recepten: Bart van Olphen; Fotografie: David Loftus.

Voor 4 personen

  • 1 grote roodbaars (à 1-1,5 kg) schoongemaakt of meerdere kleine roodbaarzen. Reken 300-350 gram p.p. zodat je voldoende filet overhoudt
  • 4 tenen knoflook met vel, gekneusd
  • paar takjes tijm
  • paar takjes rozemarijn
  • ½ citroen, in plakje

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief