Romige noedels met tofu en soja-azijndressing
Intro
Rosheen Kaul: 'Tofu wordt in de westerse wereld niet op waarde geschat. Ik geef toe dat hij zijn smaak niet mee heeft, maar hij is een uitstekende drager voor andere smaken. Zachte tofu met een eenvoudige dressing of krokante goudkleurige tofuballetjes in een roerbakschotel: tofu is echt een van mijn favoriete ingrediënten. Toen ik mijn verstandskiezen had laten trekken, at ik elke dag tofu met sojasaus en chilipeper. Dit gerecht doet me denken aan die tijd. In dit geval wordt tofu getransformeerd tot een romige saus die als een fluweelzacht dekentje om de noedels ligt. De pittige dressing maakt je smaakpapillen wakker.'Ingrediënten
Voor 1 persoon
- 150 g verse of gedroogde dunne tarwenoedels
- 300 g stevige tofu
- ¼ tl zout
- ¼ tl fijne kristalsuiker
- 1 el water
Voor de soja-azijndressing
- 1 el lichte sojasaus
- 1 el water
- 1 tl Chinkiangazijn of Chinese zwarte azijn (o.a. toko)
- 1 tl geraspte gember
- 1 tl geraspte knoflook
- 1 rode chilipeper, fijngesneden
- 1 groene chilipeper, fijngesneden
- 1 lente-ui, fijngesneden
- 4 takjes koriander, fijngesneden
- 2 tl sesamzaad
Bereiding
1. Breng een grote pan water aan de kook en kook de noedels zoals aangegeven op de verpakking.
2. Laat goed uitlekken en zet apart. Laat de tofu uitlekken en breek in stukjes. Pureer de tofu met het zout, de suiker en het water in een keukenmachine helemaal glad.
3. Meng de uitgelekte noedels door de tofupuree tot de noedels goed zijn bedekt.
4. Meng alle ingrediënten voor de soja-azijndressing in een kleine kom. Schep de dressing over de noedels, roer goed en serveer direct.