Rollade op z'n Italiaans

Bereiden

Viva Italia! We hebben dit recept van Gennaro Contaldo niet voor niets uitgezocht: het is een top-recept voor rollade. Maak hem zo mals als je kunt, en vergeet de kruiden niet! 

1 Verwarm de oven voor op 220 °C. Leg het vlees plat en met het zwoerd omlaag op een plank of schaal. Bestrooi het met de helft van het zout en veel zwarte peper; wrijf het met je vingers goed in het vlees. Laat het 10 minuten staan, zodat de zout- en pepersmaak goed in het vlees kan doordringen.

2 Bestrooi het vlees gelijkmatig met de kruiden, venkelzaadjes en knoflook.

3 Neem 10 stukken keukengaren van circa 30 cm. Rol het vlees vanaf de lange kant zorgvuldig op en bind er in het midden strak een stuk garen omheen. Doe hetzelfde aan de uiteinden op circa 1 cm van de rand, en ga zo door totdat je alle stukken garen hebt gebruikt. De vulling moet goed zijn opgesloten; druk het terug als een deel ervan naar buiten piept.

4 Masseer 1 eetlepel olie met je handen in het vlees en wrijf er de rest van het zout en nog wat zwarte peper in.

5 Bestrijk een grote braadslee met de rest van de olie en leg er het vlees in. Braad het 10 minuten en keer het.

6 Verlaag de oventemperatuur na 15 minuten tot 150 °C en bedek het vlees met aluminiumfolie (als je van heel knapperig zwoerd houdt, laat je de folie weg, maar bedenk dat het vlees dun gesneden moet worden, en knapperig zwoerd bemoeilijkt dat). Braad de porchetta 3 uur.

7 Leg de eventuele stukken aardappel en wortel de laatste 1½ uur van de braadtijd bij het vlees in de braadslee.

8 Haal het vlees uit de oven en bestrijk het met honing en een deel van het braadvocht. Steek links en rechts een vork in het vlees en leg het op een houten plank. Laat het 5 min. rusten, snijd het in plakken en serveer warm of koud.

--

Dit recept komt uit het boek 'Gennaro's favoriete Italiaanse familie recepten' van Gennaro Contaldo (€ 24,95, Kosmos Uitgevers).


 Eat Happy van Melissa Hemsley

Lees het interview met Melissa Hemsley en maak kans op haar nieuwe boek Eat Happy.
 
 

Hi foodlover,

Wat leuk dat je op de gloednieuwe site foodandfriends.nl bent beland! Vanaf nu af aan kan je hier lekker rondgluren tussen de recepten van bekende chefs en upcoming culi-lovers, kies voor een snel doordeweeks gerecht en laat me je een handje helpen om flink uit te pakken voor een diner met vrienden en familie. Want of je nu een bakkoning bent of niet verder komt dan een eitje bakken, op foodandfriends.nl vind je tips en tricks om ieder gerecht te laten slagen.

Vergeet niet om je ook in te schrijven voor de nieuwsbrief, dan houd ik je op de hoogte!

Liefs, Lot

foodandfriends.nl