Bruschette

Bruschette

Een ideaal recept om je oude brood om te toveren tot iets verdomde lekkers. We geven je het basisrecept en verschillende toppings. Maar eerlijk? Je kunt variëren tot je een ons weegt. We zouden zeggen: leef je lekker uit, daar leent dit recept zich perfect voor.

Bereiding

  1. DE BASIS
    Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Snijd het brood indien nodig in plakken van gelijke dikte, leg op een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met olijfolie. Rooster de broodjes 6-8 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin en een beetje knapperig is. Als je de barbecue toevallig aan hebt staan – nog beter voor de smaak –dan hebben ze echt maar een paar minuten nodig. Rooster ze absoluut niet te lang, het moeten geen crackers worden, de broodjes moeten nog meeveren als je ze induwt.
  3. Wrijf een kant van de nog warme bruschette in met het teentje knoflook.

MET DOPERWTEN & CITROENRICOTTA

  1. Maal 3/4 van de doperwten samen met de knoflook, munt en dragon fijn in de keukenmachine. Roer de citroenrasp, het -sap en wat zout en peper door de ricotta. Schep de erwtenpuree, daarna de ricotta en als laatste de overgebleven erwtjes op de bruschette.

MET IJSKOUDE BOTER, KAPPERTJES EN ANSJOVIS

  1. Laat de ansjovis 10 minuten weken in een scheutje melk. Laat ze daarna goed uitlekken, bijvoorbeeld op wat keukenpapier. Hak de kappertjes, peterselie en knoflook grof met een koksmes. Smeer een dikke laag boter op de bruschette, bestrooi lichtjes met zout, schep daar bovenop de kappertjes en beleg met ansjovis.

MET CAVOLO NERO EN MOZZARELLA

  1. Breng een pan water met zout aan de kook en laat de cavolo nero 15 minuten koken. Laat goed uitlekken en hak fijn met een scherp mes. Beleg de bruschette met de cavolo nero. Scheur de mozzarella in  stukken en leg erbovenop. Bestrooi met zout (of  zoutflakes als je die hebt) en druppel er nog wat olijfolie overheen.

GEKARAMELLISEERDE UIEN

  1. Verhit de boter en een scheutje olijfolie in een koekenpan of hapjespan met deksel. Laat de uien met de knoflook, oregano en een snufje zout 45 minuten op lage temperatuur smoren met de deksel op de pan. Schep op de bruschette en garneer met wat verse kruiden.

 

DE BASIS
• oud brood, in plakken of ongesneden
• olijfolie extra vergine
• 1 teen knoflook, gepeld

MET DOPERWTEN & CITROENRICOTTA
• 200 g diepvriesdoperwten, ontdooid
• 1 teen knoflook, gepeld
• ½ bosje munt, blaadjes geplukt
• ½ bosje dragon, blaadjes geplukt
• 1 citroen, biologisch, rasp en sap
• 250 g ricotta
• zout en peper

Benodigdheden
• keukenmachine

MET IJSKOUDE BOTER, KAPPERTJES EN ANSJOVIS
• 1 blikje ansjovis, uitgelekt
• scheutje melk
• 100 g kappertjes, uitgelekt
• 1 flinke bos bladpeterselie, blaadjes geplukt
• 1 teentje knoflook, gepeld
• 50 g roomboter, ijskoud

MET CAVOLO NERO EN MOZZARELLA
• 350 g cavolo nero, nerven verwijderd en grof gesneden

• 1 bol mozzarella
• olijfolie extra vergine

GEKARAMELLISEERDE UIEN
• 40 g boter
• olijfolie extra vergine
• 6 uien, in dunne ringen gesneden
• 5 tenen knoflook, in dunne plakjes gesneden
• ½ bosje oregano


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Alle kerstrecepten