Ribeye van de grill

Ribeye van de grill

Voor dit gerecht vraag ik je binnen een BBQ’tje aan te steken voor het beste resultaat, maar een plancha of grillpan kan ook, hoor. Ik kreeg een tijd geleden een shichirin BBQ’tje, zo’n Japans dingetje, en het regende pijpenstelen. Ik wilde ’m natuurlijk meteen uitproberen, dus met de firestarter en binchotan (die keiharde Japanse houtskool) heb ik ’m binnen aangekregen. De rook viel mee, het resultaat was fantastisch.

Bereiding

1. Laat de ribeye minimaal een uur buiten de koeling ‘ademen’ en bestrooi daarna goed met zeezout.

2. Stook de shichirin goed op met binchotan* houtskool en zorg voor een hete en een minder hete zone.

3. Leg het vlees op de shichirin en probeer middels slim draaien tot een mooie grillruit te komen. Schrik niet van een vlammetje links of rechts, verplaats het vlees eventueel naar de minder hete zone.

4. Haal het vlees van de grill als je aan beide kanten een mooie grillruit hebt, de kerntemperatuur is waarschijnlijk nog onder de 30 °C. Leg het vlees los van elkaar op een plank en bedek met een dubbelgevouwen stuk aluminiumfolie (niet inpakken!). Laat minimaal 10 tot 15 minuten rusten tot een kerntemperatuur van 47 °C.

5. Leg de ribeye nog twee keer 1 minuut terug op de grill, trancheer en serveer direct.

* Binchotan is die keiharde Japanse houtskool. Hij is pittig aan de prijs maar supergoed, want het wordt veel heter dan gewone houtskool (en het blijft langer heet). Je kunt de binchotan overigens blussen met water en een volgende keer gewoon verder gebruiken. Aansteken gaat het makkelijkst met een firestarter en duurt best wel even…

Voor 6 personen

  • 1,2 kg ribeye, (3 x 400 gram, zonder bot)
  • Maldon zeezout

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Alle kerstrecepten