6 personen
• 500 g varkensgehakt
• 500 g gehakt konijnenvlees
• 1 ei, losgeklopt
• bosje basilicum, steeltjes fijngehakt, blaadjes heel
• 75 g gedroogde broodkruimels
• olijfolie
• 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
• 12 plakjes salami, grof gesneden
• 2 uien gesnipperd
• 2 wortels, fijngehakt
• 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
• 1 tl venkelzaad
• 2 blikjes tomaatblokjes (400 g/stuk)
• flinke scheut balsamicoazijn
• 1 bouquet garni
• 500 g gedroogde pasta
• parmezaan, voor erbij
Het kost even wat tijd, maar dan heb je wel wat. Deze gehaktballetjes van konijnenvlees- en varkensgehakt hebben mega veel smaak en combineren goed met de ragu.
1 Doe al het gehakt in een grote komen kruid het met flink wat zout en peper. Voeg het geklopte ei, de basilicumsteeltjes en broodkruimels toe en kneed alles met schone handen door elkaar. Verdeel het mengsel in twee porties en vorm er dikke worstslierten van. Snijd elke ‘worst’ in 20 stukjes en rol er met vochtige handen 40 balletjes van. Vries de helft van de balletjes in of bewaar ze in de koelkast voor een andere keer. Leg de rest op een lichtjes met olie ingevette bakplaat en zet ze 1 uur in de koelkast.
2 Bak intussen de knoflook en salami 1–2 minuten in een flinke scheut olijfolie en voeg dan uisnippers, wortels, bleekselderij en venkelzaad toe. Draai het vuur laag en bak dit alles 10–15 minuten, of tot de uisnippers zacht zijn. Voeg de blokjes tomaat toe en vul de 2 lege blikjes met water; voeg dat toe, samen met de azijn en het bouquet garni. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de saus in ongeveer 45 minuten indikken.
3 Verhit een scheut olijfolie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes in 8-10 minuten rondom bruin. Voeg ze de laatste 20 minuten van de bereidingstijd toe aan de saus.
4 Kook de pasta in een pan water met wat zout volgens de instructies op de verpakking. Laat uitlekken en bewaar wat van het kooknat. Schep de pasta door de saus, samen met het grootste deel van de basilicumblaadjes. Maak de saus zo nodig smeuïger met wat van het pastakooknat. Bestrooi het gerecht met flink wat geraspte parmezaan en de rest van de blaadjes basilicum.
Per portie 657 kcal, 20,5 g vet (6,3 g verzadigd), 35,1 g eiwit, 77,7 g koolhydraten, 12,5 g suikers