Rabarbersorbet met pistachekaramel

Intro

Zoetzure rabarbersorbet met zoutige, brosse karamel ‒ twee smaken die samen een feestje vieren in je mond!

Ingrediënten

8 personen

• 800 g rabarber, in stukjes

• 400 g fijne kristalsuiker, plus extra

• 1 limoen, gehalveerdPistachekaramel

• plantaardige olie, om in te vetten

• ½ tl matchapoeder (zie tip)

• 100 g pistachenoten, grof gehakt

Bereiding1 Doe de rabarber in een grote pan samen met 175 gram van de suiker en 10 ml water. Leg het deksel erop en breng het mengsel aan de kook. Neem het deksel van de pan en laat de rabarber in zo’n 5 minuten zacht worden. Neem van het vuur en laat afkoelen.

2 Schep het rabarbermengsel in een blender, pureer het glad en knijp de helft van de limoen erboven uit. Proef en voeg eventueel een beetje extra suiker en/of limoen toe ‒ de smaak moet subtiel zijn, niet te overheersend.

3 Laat het mengsel zo’n 20 minuten draaien in een ijsmachine, tot het glad, koud en stijf is. Doe over in een schaal en bewaar die in de vriezer. Als je geen ijsmachine hebt, doe het mengsel dan in een diepvriesdoos en zet die in de vriezer. Roer het ijs om het uur even door om kristallen te voorkomen ‒ herhaal dit tot de sorbet bevroren is en de juiste consistentie heeft.

4 Bekleed voor de karamel een braadslee met bakpapier en vet die in met de olie. Meng het matchapoeder eerst met een beetje heet water en vul het daarna aan tot 75 ml. Schenk dit in een kleine pan met de rest van de suiker en breng op middelhoog vuur aan de kook ‒ roer niet, maar draai af en toe met de pan om het gelijkmatig te verdelen. Laat het ongeveer 5 minuten zachtjes bubbelen, tot het een bruingroene kleur krijgt of een suikerthermometer 150 °C aangeeft.

5 Schenk de karamel in de braadslee, bestrooi hem met de pistachenoten en 1 theelepel zeezout. Laat afkoelen en breek hem als het hard is in stukjes.

6 Neem het sorbetijs 10 minuten voor het serveren uit de vriezer. Schep het in kommen, verdeel er wat stukjes pistachekaramel over en serveer. Tip Matcha is Japans groenetheepoeder en bevat tien keer meer antioxidanten dan normale groene thee. Het is verkrijgbaar in de toko, grotere supermarkten of online (bijvoorbeeld via superfoodsonline.nl).

Per portie 291 kcal, 6,3 g vet (0,8 g verzadigd), 4,1 g eiwit, 52,7 g koolhydraten, 51,4 g suikers