Rabarberkruimeltaart  met bosvruchten en dadels

Rabarberkruimeltaart met bosvruchten en dadels

Als ik het fruitsap voor deze kruimeltaart in de oven hoor borrelen en de geur ruik van fruit, amandel en vanille, loopt het water me al in de mond. Je begrijpt, deze taart verveelt niet snel. Het recept is veganistisch en glutenvrij en is daardoor altijd goed, ongeacht de allergieën of voorkeuren van je bezoek. We combineren havervlokken met quinoavlokken, die iets steviger en knapperiger zijn. De zachte dadels maken de kruimellaag fantastisch zoet en grof. Mocht het fruit of de bosvruchten nog wat zuur zijn, voeg dan extra zoetstoffen toe aan het fruit of de kruimellaag.

Bereiding



1. Verwarm de oven voor tot 180 °C (gasstand 4) en vet een taartvorm of ovenschaal van 20 cm in. Snijd de rabarber in kleine stukjes, doe ze in de vorm of schaal en voeg de bosvruchten toe. Besprenkel met de siroop, het citroensap en de vanille en schep goed om.

2. Roer in een mengkom de havervlokken, quinoavlokken, het amandelmeel en zout door elkaar. Prak de dadels fijn met een vork en voeg toe aan de kom, samen met de kokosolie. Wrijf met je handen de dadels en olie door de droge ingrediënten tot het grove kruimels zijn.

3. Verdeel de kruimels over het fruit en bak ongeveer 30 minuten in de oven tot de kruimellaag goudkleurig is en de vulling langs de randen omhoog borrelt. Dien warm op met een schepje yoghurt. Bewaar de afgekoelde kruimeltaart 3­5 dagen in de koelkast in een afgesloten trommel.
 

Voor 8 personen

Voorbereiding + bereiding: 40 minuten

Fruitvulling

  • 8 dunne stengels rabarber (ongeveer 150 g), boven- en onderkant verwijderd (of 300 g extra bosvruchten)
  • 300 g bosvruchten naar keuze, vers of uit de vriezer
  • 1 el ahornsiroop, vloeibare honing of rijstsiroop
  • sap van ½ citroen
  • ½ tl vanillepoeder of 2 tl vanilleextract


Kruimellaag

  • 100 g havervlokken
  • 100 g quinoavlokken (of nogmaals 100 g havervlokken)
  • 40 g amandelmeel
  • ¼ tl zout
  • 15 zachte dadels, pit verwijderd
  • 125 g virgin kokosolie, hard, of 125 g boter, in blokjes, koud


Opdienen met

  • volle yoghurt


TIPS

  • Voor een notenvrij alternatief vervang je het amandelmeel door pompoenpitmeel, zonnebloempitmeel of lijnzaadmeel.
  • Kun je geen zachte dadels vinden, week dan gedroogde dadels 20 minuten in heet water.






 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief