Venkel is een heerlijk knapperige groente met een zoete anijssmaak – de textuur lijkt erg op die van selderij; knapperig en licht houtachtig. De verse groene scheuten boven op de ‘vingers’ van de venkel kun je eventueel als een soort dille gebruiken, dus gooi ze niet meteen weg, maar gebruik ze in de salade of als garnering. Als je gember bakt of roostert, wordt de smaak milder, met slechts een lichte ondertoon van zoethout. Dus ben je geen uitgesproken fan van zoethout, dan raad ik je deze salade van gegrilde venkel aan. Deze salade past goed bij varkensvlees.
1. Maak de venkel schoon en snijd hem in dunne plakken, bij voorkeur met een mandoline. Halveer de tomaten en snijd de courgette in dunne plakken. Hak de teentjes knoflook fijn en meng ze met de olijfolie in een kom. Wentel alle groenten door de olie en gril ze een paar minuten op een hete grill of in een grillpan, tot ze mooie grillstrepen krijgen en zacht zijn geworden.
2. Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat wat afkoelen. Rooster de pijnboompitten in een hete, droge koekenpan tot ze kleur beginnen te krijgen.
3. Klop de tahin, olijfolie, het citroensap, water en zout en peper door elkaar en meng met de warme quinoa. Meng de quinoa voor het serveren met de gegrilde groenten en de gehakte peterselie en olijven. Bestrooi met de geroosterde pijnboompitten en naar wens met extra gehakte peterselie.
Voor 4 personen.
Tahindressing