Prei met ei en vinaigrette

Intro

Als prei in het seizoen is, is-ie misschien wel de allerlekkerste groente die er is. Je gaart hem in dit recept eerst in bouillon en daarna grill je ’m op de barbecue – verrassend lekker en helemaal niet moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is een portie geduld en dan is het gegarandeerd genieten geblazen.

Ingrediënten

Voor 6 personen, voorbereiding 45 minutenw wegleggen 2 uur, afmaken 20 minuten:

Benodigdheden barbecue met een temperatuur van 200 °C | vuur, indirect

*Voor de vinaigrette:

Bereiding

1. Gebruik het witte deel van de prei`en maar een klein stukje groen. Snijd het wortelstukje weg, halveer de prei in de lengte en zorg dat ze goed schoon is (eventueel even wassen).

2. Leg de gesneden prei in een paar ziplocs en vul die verder met groentebouillon, sinaasappel, citroen, tijm, en wat zout en peper naar smaak.

3. Dompel de ziplocs vrijwel helemaal  onder in een pan koud water en zip de zakken dan dicht. Zo pers je de lucht uit de zakken (zorg dat er geen water naar binnen komt).

4. Zet het vuur aan en gaar de prei 20 minuten in water van 90 °C: dat is tegen de kook aan, maar niet laten bubbelen. Laat de prei ‘schrikken’ in een bak ijswater (nog steeds in de zakken) en leg 2 uur in de koelkast.

5. Haal de prei een uur voor het grillen uit de zak en laat goed uitlekken. Gril om en om een krokante grillruit, maar laat niet zwart worden. Serveer met zachtgekookt ei en de vinaigrette*.

6. Bestrooi met peterselie.

*Basisvinaigrette:

Meng mosterd, knoflookpoeder, selderijzout, suiker en rodewijnazijn in de keukenmachine tot een gladde basis. Voeg druppelsgewijs de olie toe. Als je ziet dat de olie ‘pakt’, kun je de druppels opvoeren tot een straaltje. Breng op smaak met zout en peper. Paniek! Gaat de vinaigrette nu toch in de schift, geen nood, begin gewoon opnieuw met een beetje mosterd, en voeg druppelsgewijs de geschrifte saus toe.

Dit recept komt uit het boek ‘Simple smart BBQ’ van Julius Jaspers (Carrera Culinaire, € 29,99)