Pompoensoep met bockbier

Intro

Pompoen en bockbier gaan geweldig samen! En wil je het feestje helemaal compleet maken, dan kun je er als (smaak)bonus ook nog een Othmar Rauchbier bij serveren. Maak een flinke pan van deze pompoensoep en je kunt de komende paar weken op ieder willekeurig moment een hartverwarmend kommetje erbij pakken. Vries de soep wel in, dan kun je het langer bewaren dan in de koelkast, en verwarm hem pannetje-in-pannetje – dat laatste, au bain-marie verwarmen, is het lekkerst!

Ingrediënten

Voor 4-6 personen

Bereiding1. Snijd de pompoen doormidden en verwijder de zaden met een lepel. Snijd de pompoen in stukken van 3 cm.
 
2. Verhit 2 eetlepels van de olie in een hoge pan en bak de ui, knoflook en selderij  3 minuten. Voeg de pompoen toe en bak een paar minuten mee.

3. Schenk het bier en de bouillon in de pan en voeg de takjes tijm en laurier toe. Breng de soep aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken met een deksel op de pan. Verwijder de takjes tijm en het laurierblad en pureer de soep met een staafmixer.

4. Schenk de soep in kommen en roer er een flinke lepel crème fraîche door. Druppel er de rest van de olie over en bestrooi met verse tijmblaadjes en peper uit de molen.

Tip Voor een originele twist aan deze soep kan de pompoen kort gerookt worden. Gebruik hiervoor een pan met een deksel waarin een stoommandje of bolzeef past. Bekleed de bodem van de pan met alufolie en strooi hierop een eetlepel rookmot. Verhit op matig vuur tot het mot begint de roken. Hang de zeef of stoommand met de pompoen in de pan en sluit af met een deksel. Rook slechts 1 tot 2 minuten ‒ de rooksmaak is namelijk erg sterk. Gebruik de pompoen vervolgens zoals omschreven in het recept.  Kom je er niet helemaal uit? Kijk dan op kokenmetkennis.nl/kookvideos/ roken-in-een-pan om te bekijken hoe je het precies doet.

Credits Recepten Eke Mariën Fotografie Jeroen Niezen