Pompoen limabonen soep

Intro

Met dit koude weer krijg je meteen zin in soep. Een variant die je misschien nog niet eerder geproefd hebt, is de pompoen-limabonensoep. De natuurlijke zoetheid van de pompoen, die trouwens wordt versterkt door de groenten te roosteren, verwarmt je meteen, en de salieboter en geroosterde pompoenpitten geven de soep een lekkere bite.

Ingrediënten

Voor 6-8 personen. Bereidingstijd 1 uur en 20 minuten.

 Voor de salieboter

Bereiding

1. Verwarm de oven voor tot 200 °C.

2. Snijd de pompoen, de wortel en de ui in stukken van gelijke grootte. Verdeel deze met de knoflook over een braadslede. Voeg een flinke scheut olijfolie toe, bestrooi de groente met zout en peper en schep de stukken door de olie. Zet de braadslede ongeveer 30-40 minuten in de oven, tot de groenten gaar zijn en goudbruin kleuren.

3. Verwarm terwijl de groenten in de oven staan een kleine koekenpan op middelhoog vuur. Doe de pompoenpitten in de koekenpan en schep ze om tot ze goudbruin kleuren en omhoog beginnen te springen. Bestrooi ze met een beetje zout en zet ze apart.

4. Haal de braadslede uit de oven en zet hem op het fornuis op hoog vuur. Voeg de bonen met het vocht en de bouillon toe. Breng alles aan de kook en draai het vuur laag. Laat het mengsel 5 minuten sudderen.

5. Doe de soep in porties in een blender en pureer de soep glad. Voeg nog wat bouillon toe als de soep te dik is en voeg naar smaak nog wat zout en peper toe. Schep de soep in kommen.

6. Smelt voor de salieboter de boter in een hete koekenpan. Strooi zodra de boter schuimt de gehakte salie erin en bak deze een paar seconden mee. Haal de pan van het vuur en voeg het citroensap toe. Schep de salieboter direct in de kommen soep. Bestrooi de soep tot slot met wat pompoenpitten en serveer meteen.