Pizzette uit Italië met vijg en gorgonzola

Intro

Ze doen het heel goed bij de borrel. Maar ook op een schaal met antipasti. Als chic hapje bij een aperitief. Of als bord vol lekkers bij ordinaire trek. Deze bits en bites zijn door en door Italiaans en verslavend lekker.

Ingrediënten

8 stuks

Deeg

• 200 g bloem

• 6 g droge gist

• 1 el olijfolie

• 125 ml handwarm water

• snuf zout

• 6 el tomatensugo

• 2 tl droge oregano

Beleg

• 2 rode uien, in halve ringen

• 2 el olijfolie, om te bakken

• peper en zout

• 1 el balsamicoazijn

• 2 paarse vijgen

• 100 g gorgonzola

• 2 el geraspte pecorino

• 1 el pijnboompitten

Bereiding

1 Meng de bloem met de gist en voeg vervolgens olie, water en zout toe. Meng en kneed in ca. 5 minuten tot een soepel deeg. Laat ca. 45 minuten rijzen in een kom afgedekt met een vochtige (warm water) doek.

2 Fruit de uien in een scheutje olie. Breng op smaak met zout en peper en voeg wat balsamicoazijn toe. Neem de pan van het vuur. Verwarm de oven voor op de hoogste stand.

3 Verdeel het deeg in 8 porties en duw deze plat tot kleine pizza’s. Verdeel de sugo erover en bestrooi met oregano. Verdeel de uien, partjes vijg en gorgonzola over de pizza’s. Bestrooi met pijnboompitten en pecorino en bak ze ca. 4 min., of tot ze bruin en gaar zijn in de oven. Serveer met een eenvoudige rode wijn.

Fotografie Willem Groeneveld
Receptuur & foodstyling Jankees Roggeveen