Pizzadeeg & tomatensaus

Pizzadeeg & tomatensaus

Met dit basisdeeg zal jouw pizza gegarandeerd slagen! De tomatensaus maak je ook zelf: dat lijkt lastig, maar is werkelijk een fluitje van een cent! Mocht je saus overhebben, dan gebruik je het de dag erna lekker in een pastagerecht. 

Ingredienten

1 Zeef het meel en 1 eetlepel zout boven een schoon werkvlak en maak een flinke holte in het midden. Roer de gist, suiker en olijfolie door 650 ml warm water in een kan. Laat het mengsel een paar minuten staan en schenk het dan in de holte.

2 Werk het meel met een vork geleidelijk door de vloeistof en blijf mengen, met steeds wat grotere hoeveelheden meel. Als het mengsel samenhangend begint te worden, werk je verder met je (schone, met meel bestoven) handen. Kneed tot je na ongeveer 10 minuten een glad, elastisch deeg hebt.

3 Leg het deeg in een grote, met meel bestoven kom en strooi een beetje meel over de bovenkant. Dek de kom af met een vochtige, schone theedoek en laat het deeg op een warme plaats in ongeveer 1 uur rijzen tot het dubbele volume.

4 Stort het gerezen deeg op een met meel bestoven werkvlak en kneed het even om de lucht eruit te duwen. Je kunt het deeg meteen gebruiken, maar je kunt het ook in vershoudfolie wikkelen en (maximaal 24 uur) tot gebruik in de koelkast bewaren.

Per portie 658 kcal, 11 g vet (1,6 g verzadigd), 19,6 g eiwit, 128,2 g koolhydraten, 5 g suikers

 

TOMATENSAUS

Deze tomatensaus is lekker op elke pizza.

1 Verhit de olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Voeg de knoflook en basilicumsteeltjes toe en bak ze 2–3 minuten, tot de knoflook iets begint te verkleuren.

2 Roer de basilicumblaadjes en tomaten erdoor; prak de tomaten met de bolle kant van een lepel en voeg zout en peper naar smaak toe.

3 Neem zodra de saus aan de kook komt de pan van het vuur. Zeef hem boven een kom en gebruik weer de bolle kant van een lepel om grotere stukjes erdoor te duwen. Gooi wat er achterblijft in de zeef weg.

4 Schenk de saus terug in de pan, breng hem weer aan de kook en draai het vuur dan laag. Laat de saus nog 5 minuten zachtjes koken, of tot-ie dik genoeg is om op je pizzabodems te strijken.

5 Je kunt de saus 5 dagen bewaren in een gesteriliseerde pot in de koelkast. In een bakje in de diepvries is de saus zelfs een paar maanden houdbaar.

 

Pizzadeeg

Voor 6–8 middelgrote pizza’s
• 1 kg pizzameel (tipo 00), plus extra voor het bestuiven
• zakje gist a 7 g
• 1 el fijne kristalsuiker
• 4 el olijfolie

Tomatensaus

Voor 650 ml
• 2 el olijfolie
• 4 tenen knoflook, in dunne plakjes
• 25 g basilicum, blaadjes gescheurd, steeltjes fijngehakt
• 3 blikjes (roma)tomaten a 400 g


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief