Pittige panpizza uit de VS

Pittige panpizza uit de VS

Ingredienten

Waar de panpizza oorspronkelijk vandaan komt, dat weet niemand zeker. Wat wij wel zeker weten, is dat we enorme fans zijn van dit gerecht. Je bakt de pizza in een blik en vult hem vervolgens met de lekkerste ingredienten. De buitenkant van de pizza wordt lekker crunchy, terwijl de binnenkant lekker zacht blijft. 

1. Doe de bloem met 1 opgehoopte theelepel zeezout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Giet 600 ml lauw water in het kuiltje en roer er de gist door. Giet er de extra vierge-olijfolie (of varkensbraadvet) bij, roer er met een vork geleidelijk aan de bloem door, breng het deeg bij elkaar en kneed er op een met bloem bestoven werkvlak een gladde en elastische bal van. Leg in een kom, dek af met een vochtige theedoek en laat op een warme plek rijzen tot het volume verdubbeld is (ongeveer 1 uur).

2. Pel de tenen knoflook, snijd ze in plakjes en doe die met de oregano, de tomatenblokjes en 1 eetlepel azijn of vocht uit de pot jalapeñopepers in een blender. Hak alles fijn tot een saus en breng op smaak. Maal in een keukenmachine het brood tot fijne kruimels. Vet vier ronde bakblikken van ongeveer 30 cm in met olie (of gebruik ovenbestendige koekenpannen als je de pizza’s meteen bakt) en strooi er een laagje broodkruim in.

3. Verwarm de oven voor op 190 °C/gasovenstand 5. Sla het deeg terug, deel het in vieren en rol elk van de stukken op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een diameter van ongeveer 30 cm. Leg de pizzabodems in de blikken, druk het deeg rondom langs de rand een beetje omhoog en laat ze nog 15 tot 20 minuten rijzen. Verdeel de saus over de bodems, snijd het vlees en het uitgebakken zwoerd fijn, of knijp het vlees uit de worstjes, en verdeel het over de saus. Pel de uien, snijd ze in dunne ringen, hussel ze met een beetje olijfolie door elkaar en strooi ze samen met de fijngesneden jalapeño- of groene pepers en de kaas op de pizza’s.

4. Stamp de venkelzaadjes en het paprikapoeder in een vijzel door elkaar en strooi ze erover. Ik dek op dit punt meestal twee van de pizza’s af met plasticfolie en zet ze een dag in de vriezer. Zet de andere twee pizza’s 15 tot 20 minuten in de oven, of tot de kaas gesmolten en de bodem mooi luchtig en krokant is. Heerlijk! De andere twee pizza’s kun je rechtstreeks uit de vriezer 30 minuten in de oven zetten.

Voor 8 tot 10 personen

– 1 kilo hard broodmeel of Tipo ‘00’ bloem, plus een beetje extra om te bestuiven

– 1 zakje van 7 g gedroogde gist

– 3 el extra vierge-olijfolie of varkensbraadvet

– 2 tenen knoflook

– 1 tl gedroogde oregano

– 1 blik van 400 g tomatenblokjes

– rodewijnazijn

– 50 g ciabatta of oud brood

– olijfolie

– 350 g gebraden varkensvlees en uitgebakken zwoerd, of 6-8 worstjes van goede kwaliteit (minstens 80% vlees)

– 1 rode ui

– 25 ringen jalapeñopepers of 2 verse groene Spaanse pepers

– 150 g cheddar, extra belegen Goudse kaas of mozzarella

– 1 opgehoopte tl venkelzaad

– 1 flinke snuf gerookt paprikapoeder


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief