Voor 6 personen
Voorbereiding 30 minuten, plus koelen
Baktijd 50 minuten
Je kunt hem een dag van te voren maken en voor het serveren afbakken
1. Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Rol de blokken bladerdeeg op een met bloem besto-ven werkvlak uit tot een dikte van 5 mm en een dia¬meter van 25 en 30 cm. Leg de lappen deeg op pla¬ten in de koelkast terwijl je met de vulling aan de slag gaat.
2. Verhit de olie in een pan met antiaanbaklaag en maal de knoflook en ui tot een fijne pasta.
Bak de pasta in de hete olie, tot hij dik en bruin is – dat duurt ongeveer 10 minuten – en roer het zout en de peperkorrels erdoor.
3. Voeg de kip en cranberry’s toe en roer ongeveer 7 minuten, of tot de kip gaar en het mengsel mooi droog is. Zet de pan van het vuur en laat het mengsel volledig afkoelen.
4. Kwast de rand van de kleinere lap deeg licht in met eidooier.
5. Snijd heel voorzichtig de boven- en onderkant van de brie, om hem iets platter te maken. Leg het kaasje in het midden van het deeg, schep het kipmengsel eromheen en erop en druk de boel een beetje aan, zodat de rand met ei vrij blijft.
6. Leg de tweede, grotere lap deeg erop. Druk het geheel voorzichtig aan, om de lucht eruit te halen, en knijp de rand rondom stevig dicht. Kwast de bovenkant in met eidooier en zet de taart 30 minuten in de koelkast.
7. Verhit de oven tot 200 °C (heteluchtoven 180/gas¬ovenstand 6) en zet er een bakplaat in om hem voor te verwarmen.
8. Druk met de achterkant van je mes ribbeltjes in de rand en kerf de bovenkant in (zoals op de foto). Kwast de korst nogmaals in met eidooier en bak de taart 25-30 minuten. Als het deeg na 20 minuten al erg donker wordt, moet je hem losjes met aluminiumfolie afdekken en de oventemperatuur verlagen tot 180 °C (heteluchtoven 160/gasovenstand 4). Serveer hem rechtstreeks uit de oven.