Pita met wortel-bataatballetjes

Pita met wortel-bataatballetjes

Bereiding

Deze gevulde broodjes zijn perfect voor de lunch tijdens een picknick of als avondeten op een doordeweekse dag. Serveer met alle groente die je voor handen hebt!

1 Bak de pitabroodjes in een voorverwarmde oven of broodrooster.

2 Kook de bataat, ongeschild in 25 minuten gaar.

3 Meng de winterpeen in een kom met de ui, knoflook, koriander en gember.

4 Maal de havermout tot meel met een staafmixer of vijzel. Je kunt ook bloem gebruiken. Meng het (haver)meel in een andere kom met het broodkruim, de cashewnoten, het zout en de specerijen.

5 Giet de bataat af en laat schrikken onder koud water en haal de schil eraf. Prak vervolgens met een vork fijn en laat afkoelen.

6. Meng de droge met de natte ingrediënten en roer de olijfolie er doorheen. Als het goed is heb je nu een vrij nat, maar goed samenhangend mengsel met een luchtige structuur.

7. Kneed het mengsel met schone handen goed door en vorm er kleine balletjes of burgertjes van. Gebruik hiervoor eventueel een speciale falafelscoop of 2 lepels.

8. Bak de balletjes goudbruin in ruim olie of fituur ze. Resterende balletjes kunnen ongebakken ingevroren worden.

9. Meng alle ingrediënten van de yoghurt-muntsaus voor het maken van een 0,5 liter saus. 

10. Vul de broodjes met elk 3 a 4 balletjes en fleur hem op met rauwkost naar smaak zoals geraspte wortel met platte peterselie, rozijnen en citroensap of geschaafde rode kool met olijfolie en citroensap, dungesneden ijsbergsla, rode ui in ringen, plakjes komkommer, plakjes tomaat en een ingemaakt pepertje. Maak af met een schep yoghurt-muntsaus.
 


 

4 personen

Voor 25 balletjes

• 8 pitabroodjes

• 1 bataat (zoete aardappel) van ongeveer 200 g

• 200 g winterpeen, geraspt

• 1 ui, versnipperd

• 2 teentjes knoflook, geperst

• 25 g verse koriander, fijngehakt

• 20 g gemberwortel, geschild en fijngesneden

• 100 g havermout of bloem

• 3 sneetjes (oud) volkoren brood, verkruimeld

• 75 g gezouten cashewnoten, fijngehakt

• 1,5 tl kerriepoeder

• 1,5 tl zout

• 0,5 tl cayennepeper

• 2 el olijfolie

Extra

• staafmixer of vijzel

• frituurpan of ruime pan met olie



Voor 0,5 l yoghurt-muntsaus

• 0,5 L Griekse yoghurt

• 1 teentje knoflook, geperst

• 2 el olijfolie

• 0,5 tl gedroogde dille

• 30 g verse munt

• sap van een halve citroen

• 0,5 el honing

• zout en peper naar smaak

Extra

• 0,5 tl gedroogde pepermunt



Opties voor extra vulling

• geraspte wortel met platte peterselie, rozijnen en citroensap

• geschaafde rode kool met olijfolie en citroensap

• dungesneden ijsbergsla

• rode ui in ringen

• plakjes komkommer

• plakjes tomaat

• ingemaakt pepertje


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis magazine