Pistache ijs

Intro

Antonio Carluccio: ‘Dit ijs, gemaakt met pistachenoten, is op smaak gebracht met kardemom. Tegenwoordig wordt deze smaakmaker niet zo heel veel gebruikt in Italië, maar ooit was-ie erg populair!’ Daar zijn wij reuzenieuwsgierig naar, net als naar de andere gerechten uit zijn boek ‘Groenten’, waar dit recept uit komt. Een geweldig boek waar Antonio ons het volgende over vertelde: ‘Ik wil jullie graag inspireren om vaker met groenten te gaan koken, om lekker te variëren, én om meer vanuit groente te denken in plaats van vanuit een gerecht. Duik de keuken in en ontdek hoe leuk groenten zijn en op welke manieren je hun smaken het allerbeste tot hun recht kunt laten komen. Ik hoop dat ik je daar met dit boek een beetje bij kan helpen!’

Ingrediënten

6 personen

Bereiding

1. Doe de melk in een pan, zet op het vuur en breng aan de kook. Voeg de kardemom toe en laat 5-10 minuten zachtjes koken. Laat afkoelen en giet de melk dan boven een kom door een zeef.

2. Doe de eidooiers met de honing en suiker in een kom en meng tot een romig mengsel. Voeg dan de gekookte melk al kloppend beetje bij beetje toe.

3. Doe het melkmengsel in een hitte- bestendige kom, zet die op een pan zachtjes kokend water (zorg dat de kom het water net niet raakt) en  verhit al roerend 15 minuten op laag vuur. Dek af met plasticfolie en laat een nacht rusten in de koelkast.

4. Je kunt het pistacheroomijs met en zonder ijsmachine maken; heb je er een, laat het mengsel dan 30 minuten draaien.

5. Maal intussen de pistachenoten in de keukenmachine fijn tot een romige massa. Klop de volvette room in een kom dik en lobbig, en voeg hem samen met de pistachenoten en kleurstof na 25 minuten toe aan het ijs.

6. Heb je geen ijsmachine, doe het mengsel dan in een plastic bak met deksel en zet 1 uur in de vriezer. Roer het los met een vork en zet terug. Doe dit 2-3 keer en voeg bij de laatste keer de noten, slagroom en kleurstof toe. Laat opstijven in de vriezer.

7. Schep bolletjes van het ijs en strooi de extra pistachenoten erover.

Dit recept is afkomstig uit Antonio Carluccio’s nieuwe boek ‘Groenten’ (Aerial Media Company, € 27,95). Credits: Recepten Antonio Carluccio  Fotografie Laura Edwards