Pindasoep
Intro
Zowel de Zuid-Amerikaanse, de Afrikaanse als de Indonesische keuken kennen diverse pindasoepvariaties. Mijn favoriete versie is de Surinaams-Creoolse. Er gaat bijna een pot pindakaas in: zeer machtig maar heerlijk! Ik maak deze soep vaak voor speciale gelegenheden.Ingrediënten
Voor 5-6 personen
Bereidingstijd 45 minuten
- 1 el zonnebloemolie
- 1 rode ui, fijngehakt
- 5 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 tl verse gember, fijngeraspt
- 1 madame-jeanette, fijngehakt
- 5 pimentkorrels
- 3 laurierblaadjes
- 2 el tomatenpuree
- 1,6 l water
- 2 groentebouillonblokjes
- 3 el ketjap manis
- 300 g aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
- 300 g pindakaas
- 1 bosje selderij, de blaadjes grof gehakt (bewaar een paar blaadjes voor garnering)
- zout en peper
Lekker met
- koriander, grof gehakt
- gezouten pinda’s, grof gehakt
- rode chilipeper, in plakjes
Bereiding
1. Verwarm de olie in een soeppan op middelhoog vuur. Fruit de ui 2 minuten, voeg dan de knoflook, gember en madame-jeanette toe en bak omscheppend 1 minuut mee.
2. Voeg de andere ingrediënten behalve de pindakaas toe. Roer goed door en breng aan de kook. Laat 30 minuten zachtjes koken zonder deksel op de pan.
3. Roer dan de pindakaas zorgvuldig door de soep en breng op smaak met zout en peper.
4. Verwijder de pimentkorrels en de laurierblaadjes.
5. Garneer met wat selderijblad of koriander, pinda’s en chilipeper.
Tips
- Als je de soep liever niet te pittig maakt, voeg dan de madame-jeanette pas tijdens de laatste 15 minuten in zijn geheel toe aan de soep. Verwijder de hele peper voor het serveren.
- Eet de soep op de traditionele manier en voeg er een kommetje witte gekookte rijst aan toe.