Pinda-karamel cheesecake

Intro

Deze cheesecake is zoet en zout en bestaat uit een rozijnenbodem en zoete karamel, gecombineerd met een zoute pindakaas-cheesecakeroom. Je hebt wat geduld nodig voor het maken van deze cheesecake en ik zou het recept zorgvuldig volgen, maar het eindresultaat mag er dan zeker zijn. Je kunt alles in de blender doen en dan hopen op een goede afloop maar geloof me: je krijgt een taart met klontjes die niet in balans is. Net zoals in het leven geldt ook hier: een beetje aandacht voor detail en een portie geduld maken alle verschil.

Ingrediënten

Voor: 6 personen
Tijd: 30 minuten, plus 8 uur opstijven

Voor de pindakaramel

Voor de pindacheesecake

Bereiding

1. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Leg de pecannoten en cacaonibs op een bakplaat en rooster ze 25 min. Haal ze uit de oven en laat afkoelen.

2. Maal de havervlokken fijn in een keukenmachine of blender totdat je havermeel hebt. Voeg de rozijnen toe en hak ze erdoor totdat je een kleverig deeg hebt. Schenk de kokosolie erbij en 3 theelepels water. Mix deze erdoor totdat je een deeg hebt.

3. Voeg de pecannoten en cacaonibs toe en meng ze door het deeg. Je zou eenvoudig een bal moeten kunnen vormen van het rozijnendeeg. Is dat niet het geval, voeg dan meer olie en water toe. Als je te veel vloeistof toevoegt, voeg dan wat extra havermeel toe om het vocht te absorberen.

4. Vorm er een deegbal van en leg deze tussen 2 vellen bakpapier. Rol uit totdat het deeg 5 mm dik is. Steek er vormen uit of druk het aan op de bodem van een vierkante, met bakpapier beklede bakvorm van 20 x 20 cm, of een ronde vorm. Zet de vorm op een bord in de koelkast.

5. Vermeng de kokosolie, pindakaas, cacaoboter en het zout in de keukenmachine of blender.

6. Schenk er, terwijl de machine draait, geleidelijk de ahornsiroop en het water bij en verhoog langzaam de snelheid van de machine – je ziet de karamel dan glanzend worden. Het vermengt misschien moeilijk en als dat zo is: blijf mixen totdat het samenkomt en bindt. Blijft het mengsel dun, schenk er dan 2-4 eetlepels koud water bij en mix dit erdoor.

7. Schenk de pindakaramel op de bodem(s) en laat in de koelkast opstijven.

8. Doe de plantaardige melk, pindadaas, het pruikzwampoeder, zout en de honing in de keukenmachine en mix totdat je een glad mengsel hebt. Proef om te kijken of het zout genoeg is en schenk er dan geleidelijk, terwijl de machine draait, de gesmolten cacaoboter en kokosolie bij – hierdoor wordt het bovenste laagje van de cheesecake straks hard. Schenk dit mengsel over de gestolde karamel en zet de cheesecake minstens 3 uur terug in de koelkast, totdat hij stevig is.

9. Zet een kleine koekenpan op matig vuur en voeg de pinda’s toe. Schud de pan en rooster de pinda’s goudkleurig.

10. Haal de cheesecake uit de vorm (of vormpjes), snijd hem zo nodig in punten of repen, garneer met de geroosterde pinda’s en serveer.

Credits fotografie: Sara Kiyo Popowa