Perzische liefdestaart met rozen & vijgen

Perzische liefdestaart met rozen & vijgen

Net als van Sheherazades verhalen van Duizend-en-een-nacht, zijn er wel duizend-en-een versies van Perzische liefdestaart, met het bijbehorende verhaal van een jonge vrouw die de taart ooit bakte voor de man van wie ze hield. Na het proeven van de taart werd hij meteen verliefd op haar. Nu was hij een prins in een sprookje en kan ik je niet garanderen dat deze taart hetzelfde effect heeft, maar de smaak doet aan lekkere baklava denken en vrienden en geliefden vinden hem vast lekker.

Bereiding

1.Verwarm de oven voor tot 180 °C.

2. Klop de suiker en boter door elkaar tot ze zacht zijn en klop de eieren erdoor. Vouw het meel, bakpoeder, amandelmeel, de specerijen en het rozenwater erdoor en schep het beslag in een met bakpapier beklede bakvorm van 26 x 20 centimeter. Bak 25-30 minuten tot de taart goudbruin is en een spies die je in het midden in de taart steekt er schoon uit komt.

3. Klop intussen voor de glazuur de mascarpone en poedersuiker door elkaar met een of twee druppels rozenwater (afhankelijk van het merk, sommige smaken sterker dan andere).

4.  Laat de taart als hij uit de oven komt 5 minuten in de bakvorm afkoelen en laat op een rooster verder afkoelen. Verdeel het glazuur met een heet paletmes gelijkmatig over de afgekoelde taart en decoreer eventueel met de rozenblaadjes, het pistacheschaafsel en de vijgen.

OPMERKING: Je kunt deze taart zonder glazuur prima invriezen. Zit er al glazuur en fruit overheen? Bewaar hem dan in de koelkast.

Dit recept is afkomstig uit het gratis weekmenu met 7 recepten uit de oven afkomstig uit De wereldse bakplaat. Het hele gratis weekmenu kun je downloaden door op onderstaande afbeelding te klikken.

Voor: 8 personen. Voorbereiding: 15 minuten. Oven: 25-30 minuten.

  • 170 g lichtbruine basterdsuiker
  • 170 g zachte roomboter
  • 3 scharreleieren
  • 125 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 45 g amandelmeel
  • ½ tl kaneel
  • pitjes uit 4 kardemompeulen
  • 2 druppels rozenwater

Glazuur

  • 250 g mascarpone
  • 25 g poedersuiker
  • 1-2 druppels rozenwater

Decoratie

  • eetbare verse of gedroogde rozenblaadjes (optioneel)
  • handvol pistacheschaafsel
  • 2 verse vijgen, in partjes

 

 


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Alle vega(n) recepten