Pepernoten van Holtkamp

Pepernoten van Holtkamp

Geen Sinterklaasfeest is compleet zonder pepernoten. Meesterbakker Cees Holtkamp deelt zijn recept voor heerlijke pepernoten, niet te verwarren met kruidnootjes die vaak als strooigoed worden gebruikt. Maak ze nu zelf en jouw Sinterklaasfeest is compleet!

Ingredienten

1. Verhit de honing tot 90°C (meet dit met een kookthermometer). Haal de pan van het vuur en roer de bruine basterdsuiker en de roggebloem erdoor. Kneed het deeg even door (pas op: heet!). Voeg vervolgens het zout, gemalen anijszaad, water en bakpoeder toe. Kneed het deeg nog even goed door en laat het dan afgedekt 1 dag rusten in een kom op het aanrecht.

2. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet je handen in met wat zonnebloemolie. Haal het deeg uit de kom en rol balletjes ter grootte van een knikker. Leg die in een ingevette springvorm (niet op een bakplaat, dan zullen de randen van de pepernoten te snel bakken en hard worden). Zorg dat de springvorm helemaal gevuld is, de balletjes mogen tegen elkaar aan liggen. Bak 20 minuten in de voorverwarmde oven. Draai na het bakken de springvorm om boven een schaal, en haal de pepernoten los van elkaar.

Receptuur Cees Holtkamp – Fotografie Ernie Enkelaar – Productie Marian Flint

  • 150 g honing
  • 100 g bruine basterdsuiker
  • 300 g roggebloem
  • 3 g zout
  • 12 g anijszaad, gemalen
  • 25 g water
  • 10 g bakpoeder, gezeefd

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief