Pastinaakstamppot met schelvis, ei & mosterdsaus

Intro

Bierconsulent Derek Walsh: ‘Serveer eens een glas Zundert Trappist bij deze smeuïge stamppot in plaats van een wijntje. Je weet niet wat je proeft! Bier kent ontelbaar meer smaakcombinaties dan wijn, vooral omdat het zoveel complexer is om te produceren. Als je je erin gaat verdiepen, ontdek je dat de mogelijkheden eindeloos zijn!’

Ingrediënten

Voor 4 personen

Bereiding

1. Doe de pastinaak en prei samen met de melk in de een pan en breng aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes koken met een deksel op de pan. Giet af en vang het vocht op. Giet 100 ml terug in de pan, voeg de boter toe en stamp alles tot een puree. Breng op smaak met peper en zout.

2. Verhit 4 cm water in een koekenpan tot het bijna kookt. Zodra er kleine belletjes opstijgen vanuit de bodem van de pan heeft het water de juiste temperatuur. Breek de eieren een voor een boven een pollepel en laat ze voorzichtig naast elkaar in het hete water glijden. Pocheer de eitjes 4 minuten. Voorkom dat het water gaat koken. Schep de eitjes met een schuimspaan uit het water en houd ze warm in een bakje met heet water.

3. Verdeel de vis in 4 gelijke stukken en breng ze met de visbouillon aan de kook. De vis moet onder de bouillon staan. Laat 3 minuten zachtjes koken met een deksel op de pan. Schep de stukken vis met een schuimspaan uit de pan en houd warm onder alufolie. Neem 100 ml van het pocheervocht en 100 ml van de overgebleven melk, breng samen aan de kook. Roer de mosterd erdoor en breng op smaak met peper en zout.

4. Serveer de stamppot met daarop een stuk vis en daar bovenop een gepocheerd ei. Prik de eidooiers door zodat het eigeel over de vis loopt. Lepel de saus eromheen.

Credits Recepten Eke Mariën Fotografie Jeroen Niezen