Pasta met pompoen, salie en shiitake, dat noemen we nog eens een heerlijke herfstpasta! We roosteren eerst de pompoen in de oven, dat duurt een klein uurtje, maar ondertussen kun je wel alvast met de rest van recept aan de slag. Doe de shiitake-paddenstoelen pas na het aanfruiten van de ui en knoflook in de pan en bak ze even goed door. Want lekker goudbruin en krokant zijn ze het allerlekkerst!
1. Verwarm de oven voor tot 180 °C.
2. Leg de twee pompoenhelften met de snijkant naar boven op een bakplaat. Besprenkel met wat olijfolie, bestrooi met wat zout en peper en rooster 55 minuten in de oven, of tot de pompoen zacht is. Haal uit de oven en laat iets afkoelen.
3. Kook de volkorenpasta in een pan gezouten kokend water zoals aangegeven op de verpakking.
4. Snijd het pompoenvruchtvlees (inclusief schil) in stukken ter grootte van een dobbelsteen en doe in een kom.
5. Hak de ui met de knoflook, de Spaanse peper, de zongedroogde tomaten en de salie in een blender fijn. Je kunt ook alles met de hand fijnhakken, maar in een blender gaat het gewoon net iets sneller.
6. Verhit een grote pan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Voeg wat olijfolie toe, gevolgd door het uimengsel en een snufje zout en bak 3 tot 4 minuten. Dit vormt een geweldige basis voor de saus.
7. Voeg de shiitakes toe en bak 3 tot 4 minuten, tot ze goudbruin en krokant zijn. Er is niets ergers dan zompige paddenstoelen!
8. Blus de pan af met de balsamicoazijn en voeg de pompoen en 1 theelepel zwarte peper toe. Bak 4 minuten, zodat de smaken op elkaar kunnen inwerken en de pompoen wat kleur krijgt. Voeg een kleine soeplepel pastakookvocht toe om de saus wat dunner te maken. Voeg de gekookte pasta toe en roer goed, zodat de pasta goed met saus bedekt is.
9. Bak voor de garnering de blaadjes salie (indien je ze gebruikt) in wat olijfolie in een paar minuten krokant. Garneer de pasta met de pompoenpitten, eventueel de krokante salie en wat geraspte veganistische kaas en serveer.
Voor 4 personen. 90 minuten. Moeilijkheid 5/10.
Ter garnering
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.