‘Ik vind deze saus het lekkerst met ruote di carro, ‘karrenwielen’, maar hij smaakt ook goed met fusilli of rigatoni. En gewone spaghetti is altijd goed’, vertelt in Marcella Hazan in haar boek De klassieke italiaanse keuken.
1. Haal de groene, stekelige steelaanzet van de aubergine af. Schil de aubergine en snijd hem in dobbelstenen van 4 cm. Doe de stukken aubergine in een vergiet dat op een grote schaal staat en bestrooi ze met flink wat zout. Laat de aubergine een uur zweten; door het zout trekt het bittere sap eruit.
2. Pak een handvol dobbelstenen aubergine en spoel ze af onder stromend koud water. Doe ze in een droge theedoek en wring er zo veel mogelijk vocht uit. Spreid de stukken aubergine uit op een andere, droge theedoek en behandel de rest van de aubergine net zo.
3. Giet zoveel plantaardige olie in een grote koekenpan dat de bodem met 1 cm bedekt is en zet hem op een halfhoog vuur. Voeg, als de olie goed heet is, zoveel dobbelstenen aubergine toe dat ze naast elkaar in de pan passen. Als ze er niet allemaal tegelijk in kunnen, bak ze dan in gedeelten. Prik erin met een vork, ze zijn goed als ze zacht aanvoelen Haal ze uit de pan met een spatel en laat ze op een rooster of een groot bord met keukenpapier uitlekken.
4. Giet de olie uit de pan en veeg de pan schoon met keukenpapier. Giet de olijfolie erin, voeg de plakken ui toe en zet het vuur halfhoog. Fruit de ui tot hij lichtgeel kleurt, voeg dan de gehakte knoflook toe en bak al roerend nog een paar seconden.
5. Doe de reepjes tomaat erbij, zet het vuur hoog en kook het geheel 8-10 minuten, terwijl u vaak roert.
6. Voeg de aubergine toe, wat peper uit de molen, roer om en zet het vuur matig hoog. Kook de saus nog 1-2 minuten door terwijl u af en toe roert. Proef af op zout.
7. Kook de pasta en giet die af. Meng de pasta met de auberginesaus, voeg de geraspte romano toe, de ricotta en de in stukjes gescheurde basilicumblaadjes. Meng alle ingrediënten goed door de hete pasta en dien onmiddellijk op met wat Parmezaanse kaas apart erbij.
Dit recept komt uit het boek ‘De klassieke italiaanse keuken’ van Marcella Hazan (€24,99, Kosmos Uitgevers).
Voor 6 personen:
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij en onze partners technologieën zoals cookies om informatie over het apparaat op te slaan en/of te openen. Toestemming voor deze technologieën stelt ons en onze partners in staat om persoonlijke gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site te verwerken en om gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde advertenties te tonen. Als u geen toestemming geeft of deze intrekt, kan dit invloed hebben op bepaalde functies.
Klik hieronder om in te stemmen met het bovenstaande of om specifieke keuzes te maken. Je keuzes zullen alleen worden toegepast op deze site. Je kunt je instellingen te allen tijde wijzigen, inclusief het intrekken van je toestemming, door gebruik te maken van de knoppen op het Cookiebeleid of door te klikken op de knop 'Toestemming beheren' onderaan het scherm.