Pasta Boeuf Stroganoff

Ingrediënten

4 personen

• 600 g biefstuk (ossenhaas)

• 1 grote ui of 2 kleine uien

• olijfolie

• ½ tl gerookte paprikapoeder (pimentón)

• 350 g champignons

• 500 g brede lintpasta

• 300 ml zure room

• klein bosje dille, gehakt

Bereiding

Deze boeuf komt naar verluidt uit Rusland, maar er gaan ook stemmen op die beweren dat het gerecht al werd gekookt in het Hongarije van de 15e eeuw. De naam is in elk geval afkomstig van graaf Pavel Stroganoff, een 19e-eeuwse diplomaat. Hij heeft het gerecht populair gemaakt door het op zijn soirees te laten serveren. Er doet een verhaal de ronde dat zijn kok het gerecht bedacht toen Stroganoff in Siberië was gestationeerd, waar het hard bevroren vlees alleen maar in reepjes kon worden gehakt. Volgens een ander verhaal werd de biefstuk in reepjes gebakken nadat de graaf zijn tanden verloor. Hoe dan ook is het een overheerlijk, gerecht met een vleugje retro.

1 Snijd de biefstuk in plakjes van ongeveer 1 cm dik en snijd die vervolgens weer in reepjes van ongeveer 1 cm breed. Bestrooi de biefreepjes met zout en versgemalen zwarte peper. Snijd nu de ui in zo dun mogelijke ringen.

2 Doe een scheut olijfolie in een grote pan op hoog vuur. Voeg als de pan heet is de biefreepjes toe en laat ze dan in een paar minuten rondom dichtschroeien. Neem ze uit de pan met een schuimspaan en houd ze apart op een bord.

3 Doe zo nodig nog wat olijfolie in de pan en draai het vuur laag. Voeg de uiringen en het paprikapoeder toe. Roer goed en laat de uiringen in 10 minuten langzaam zacht worden, maar niet verkleuren. Snijd de champignons in plakjes en voeg ze toe; bak ze 3 minuten mee.

4 Kook intussen de pasta beetgaar in ruim water met wat zout.

5 Doe de biefreepjes terug in de pan, gevolgd door de zure room. Roer alles goed door elkaar en neem de pan van het vuur. Proef en voeg zo nodig nog wat zout en peper toe. Serveer over de pasta en bestrooi met dille.

Per portie 429 kcal, 20,6 g vet (9,7 g verzadigd), 30,2 g eiwit, 28,9 g koolhydraten 4,8 g suikers

Fotografie David Loftus
Recept Andy Harris