Pannetone

Intro

Dit Italiaanse brood betekent zoveel als pane di Toni, ofwel brood van Toni. Het zoete deeg rijst heel rustig en wordt daarna net zo rustig gebakken. Door de combinatie van lekker veel vet en suiker is dit net een cake.

Ingrediënten

Voor het voordeeg:

Voor het deeg:

Voor de topping:

Voor serveren:

Bereiding

1. Kneed van de ingrediënten voor het voordeeg een soepel deeg. Laat het in de koelkast een nacht rusten en rijzen.

2. Meng het voordeeg daarna met de tarwebloem, de gist, het zout, de tarwedesem, het water, de kristalsuiker en het eigeel en kneed hier weer een soepel deeg van. Voeg het vanillemerg samen met de citrusrasp en de honing toe.

 

3. Snijd de boter in blokjes. Voeg nu steeds wat van de slagroom en de boter toe en kneed tot een soepel deeg.

4. Verdeel het deeg in twee gelijke stukken en voeg aan de ene helft de greinsuiker en aan de andere helft de cacaopoeder toe.

5. Bol de degen op en laat ze ca. 90 minuten rijzen. Sla daarna de degen terug en verdeel ze elk in twee gelijke stukken. Bol deze op en laat ca. 45 minuten rijzen.

6. Sla de degen terug en druk ze uit tot een plattere plak. Leg een plak cacaodeeg op een plak suikerdeeg en bol dit op. Herhaal met de overige deegplakken. Plaats de uiteindelijke twee broden in panettonevormen en laat ca. 120 minuten rijzen.

7. Meng voor de topping de marsepein met het water en het eiwit tot een papje. Spuit deze topping over de broden en bak ze in ca. 45 minuten in een op 155 °C voorverwarmde oven goudbruin en gaar. Serveer met de hazelnootpasta.

Credits fotografie: Remko Kraaijeveld