Ovenfriet met zeewier

Ovenfriet met zeewier

Het fijne van zeewier over je patat is dat je minder zout toe hoeft te voegen. De smaak van het zeewier is subtiel maar het eff ect is groot: afhankelijk van het soort zeewier dat je gebruikt, heb je misschien helemaal geen zout nodig. Ik gebruik hier graag gedroogde kombu (van de natuurvoedingswinkel) maar andere zeewiervlokken kunnen ook prima.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 190 °C.

2. Schrob de aardappels maar schil ze niet. Snijd ze in grove partjes en doe ze in een grote pan. Zet onder water, breng aan de kook en laat 5 minuten koken. Giet af en laat ze een paar minuten in het vergiet uitstomen.

3. Schenk ondertussen de olie in een grote braadslede en zet deze in de oven om de olie op te warmen.

4. Laat de aardappels terug in de warme pan glijden, leg het deksel erop en schud de pan fl ink om de buitenkant van de frieten wat op te ruwen. Als je heel kruimige aardappels gebruikt, worden ze snel ruw maar als ze niet ruwer worden, kun je ze eventueel aan de buitenkant met een vork bewerken. Voeg de zeewiervlokken en wat peper toe en schep om zodat elk frietje bedekt is met wat zeewier.

5. Laat de aardappels in de hete olie glijden en schep ze om zodat de olie goed verdeeld wordt. Zet ongeveer 50 minuten in de oven tot ze knapperig en goudbruin zijn; schep halverwege een keer om. Proef en voeg zout toe als dat nodig is.

6. Eet de frietjes heet of op kamertemperatuur. Lekker met een knofl okerig dipsausje, zoals de salsa van rode paprika’s. Variaties Wortelgroenten Gebruik andere wortelgroenten bij de aardappels, of in plaats van de aardappels. Knolselderij, aardpeer en pastinaak zijn allemaal lekker met zeewier.

Nog meer groenten-recepten? Download hier het gratis groente-weekmenu:

Voor 4 personen

  • 1 kg kruimige aardappels
  • 2 el koolzaadolie
  • 4 el fijne zeewiervlokken, zoals kombu
  • zeezout en zwarte peper

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Alle vega(n) recepten