Oosterse gegrilde eend

Intro

Tijdens mijn reizen door Azië zag ik overal BBQ's roken. Op de stoep van restaurants, naast marktkraampjes en in voortuinen, altijd werd er wel wat lekkers geroosterd boven knisperend vuur. Herinneringen aan de lichtzoete oosterse marinades, de smaak van geroosterd vlees en het rijkelijke gebruik van verse kruiden komen samen in dit heerlijke Aziatische BBQ-gerecht. Presenteer de ingrediënten voor de vulling los aan tafel en laat je gasten zelf hun ultieme sla-wrap maken.

Ingrediënten

Voor 4 personen, voorbereiding 1 uur, wachttijd 2 uur, bereiding ½ uur:

Marinade/laksaus:
Tafelgarnituur:
Benodigdheden: BBQ voor direct grillen

Bereiding

1. Begin met het maken van de marinade. Verwarm de maltose als hij te stroperig is kort, bijvoorbeeld in de magnetron, om hem vloeibaar te maken.

2. Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar.

3. Verwijder van iedere eendenborst eventueel overtollig vet en snijd de achtergebleven vetlaag kruislings in. Smeer met een kwastje de marinade goed in de inkepingen van de vetlaag en marineer de eendenborst minimaal 2 uur in de koelkast.

4. Bereid een BBQ met deksel voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van circa 200 °C is bereikt.

5. Gril de eendenborsten en kwast ze terwijl ze op het rooster liggen ondertussen af en toe in met de achtergebleven marinade, tot ze een kerntemperatuur hebben bereikt van 50 °C (medium rare) of 55 °C (medium).

6. Laat de eendenborsten kort rusten en snijd deze vervolgens in dunne plakjes.

7. Serveer aan tafel met de blaadjes sla.

Dit recept komt uit het boek ‘Smokey Goodness’ van Jord Althuizen (€24,99, Kosmos Uitgevers).