Omgekeerde appel-karameltaart

Omgekeerde appel-karameltaart

Wij hebben respect voor de klassieke omgekeerde ananastaart, maar deze taart neemt nu deze plaats in. Gezouten  karamel, pecannoten en appelpartjes bedekken een luchtige, rijk gekruide appelcidertaart. Serveer de taart warm met een grote bol ijs ernaast.

Ingredienten

1. Schuif een rooster in het midden van de oven en verwarm de oven voor tot 175°C. Knip uit bakpapier een cirkel met een doorsnede van 23 cm. Vet een rond bakblik (Ø 23 cm) licht in met bakspray. Leg de uitgeknipte cirkel bakpapier in de bakvorm en vet deze ook in. Zet de taartvorm op een bakplaat met opstaande rand.

2. Bereid de karamel. Meng in een kleine steelpan de lichtbruine basterdsuiker met de boter, het vanille-extract en kaneel op matig vuur. Verwarm het suikermengsel 3 tot 4 minuten, roer geregeld, tot het begint te borrelen. Schenk de karamel in de taartvorm. Strooi de pecannoten over de karamel, schik vervolgens de plakjes appel in cirkels op de karamel en duw ze er voorzichtig in.

3. Bereid de cake. Meng in een grote kom de bloem met het bakpoeder, de baksoda, kaneel, het zout en de nootmuskaat. Mix in een andere kom met een elektrische mixer op matige snelheid de boter, suiker en lichtbruine basterdsuiker in 2 tot 3 minuten zacht en luchtig. Voeg al mixend op matige snelheid de eieren en het vanille-extract toe. Mix 1 minuut tot alles gemengd is. Schenk de melk en appelcider erbij en mix nog 1 minuut tot alle vloeistof opgenomen is.

4. Klop de helft van het bloemmengsel door het natte botermengsel tot het grotendeels gemengd is. Voeg het overbleven bloemmengsel toe en gebruik een spatel om alles te spatelen tot een samenhangend beslag.

5. Schenk het beslag over de karamel in de taartvorm en zet de taartvorm op de bakplaat in de oven. Bak de taart 60 tot 65 minuten, tot een prikker die in het midden van de taart wordt gestoken er schoon uit komt. Ga met een tafelmes langs de rand van de taartvorm, leg een serveerbord omgekeerd op het bakblik en keer hem direct om. Tik voorzichtig op de bodem van het bakblik zodat de taart loskomt en op het bord zakt. Til voorzichtig het bakblik van de taart en pel het bakpapier eraf.

6. Bestrooi de taart met de zeezoutvlokken, laat de taart 20 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt en serveert met roomijs.

Life skill:
Bakpapier helpt bij het uit het bakblik laten glijden van zeer sticky taarten zoals deze. Het bespaart je ook veel frustratie bij het doen van de afwas!

Karamel

  • 220 g lichtbruine basterdsuiker
  • 60 g boter
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 tl kaneel
  • 30 g pecannoten
  • 1 appel, geschild, klokhuis verwijderd, in plakjes van 1 cm dik

Taart

  • 220 g bloem
  • ¾ tl bakpoeder
  • ¼ tl baksoda
  • 2 tl kaneel
  • ½ tl zout
  • ¼ tl nootmuskaat
  • 115 g boter, op kamertemperatuur
  • 200 g suiker
  • 110 g lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eieren (L)
  • 1 tl vanille-extract
  • 120 ml melk
  • 60 ml appelcider
  • zeezoutvlokken, om te bestrooien
  • vanille-ijs, voor erbij
  • bakspray

Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Gratis nieuwsbrief