Omelet met kreeft & bieslook

Intro

Bart van Olphen: ‘Tijdens onze reis naar Canada vroeg ik aan David Loftus – die de prachtige foto van dit recept maakte – wat zijn favoriete visgerecht was. Omelet met kreeft, zei hij. Een heel simpel gerecht, mits goed klaargemaakt en met de beste ingrediënten verschrikkelijk lekker. Dat vond ik goed bij hem passen. Zo fotografeert David ook: gestileerd, zonder flits, niets mag mooier gemaakt worden dan het is. Met die ingrediënten weet hij toch de allerbeste foto’s van de wereld te maken. Ik besloot hem de volgende ochtend te verrassen. Bij de opkomende zon, op een barbecue in de sneeuw, bakte ik onder zijn hotelraam deze kreeftenomelet voor hem. Hij heeft er jammer genoeg nooit iets van gegeten. Hij had zich maar heel even laten afleiden door de prachtige zonsopkomst achter de ijsschotsen, en toen was de hond van het hotel ermee vandoor gegaan…’

Ingrediënten

Voor 4 personen

Bereiding1. Als je een levende kreeft gebruikt, verdoof deze dan door hem eerst 1 uur in de vriezer teleggen. Haal ‘m uit de vriezer en laat in 15 minuten op temperatuur komen.

2. Kook de kreeft 8 minuten in kokend water of in courtbouillon met zout en spoel af onder koud, stromend water.  

3. Breek de staart en haal het vlees eruit. Kraak ook de scharen en haal met een kreeftenvork het vlees eruit. Zet het visvlees apart.

4. Rooster het brood. Breek voor de omelet steeds 3 eieren per persoon per keer in een kom en klop los met een garde. Voeg eventueel wat melk of room toe en breng op smaak met zout en peper.

5. Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan op hoog vuur. Voeg zodra de olie heet is de eieren toe en zet het vuur na een ½ minuut laag. Bak de omelet met het deksel op de pan. Als alleen het bovenste laagje van de omelet nog niet is gestold, verdeel je het kreeftenvlees en bieslook over het ei. Doe het deksel weer op de pan en gaar nog 1 minuut. Bestrooi met wat peper.

6. Serveer met het geroosterde brood.

Credits recepten: Bart van Olphen; Fotografie David Loftus