Oeufs en cocotte met spinazie

Ingrediënten

Voor 8 personen
• 200 g verse spinazie, goed gewassen en droog geslingerd
• 40 g roomboter
• 3 sjalotjes, gesnipperd
• 8 trosjes met aan elk trosje twee kleine tomaatjes
• 60 g parmezaan, grof geraspt
• 200 ml slagroom
• 8 grote eieren

Extra nodig
• soufflébakjes of ovenvaste glazen
schaaltjes

Bereiding

Dit is een smakelijk ontbijt of brunchrecept en ziet er ook nog eens feestelijk uit! Een fijne variatie op het zo gewone gekookte eitje.

1 Verwarm de oven voor op 200 °C en breng een ketel water aan de kook.

2 Verhit de boter in een koekenpan. Bak de sjalot in ca. 3 minuten glazig. Zet het vuur hoog en laat de spinazie in delen slinken. Schep uit de pan en laat uitlekken. 

3 Leg de tomatentakjes in de pan en bak ze op hoog vuur 2-3 minuten. Verdeel de spinazie en tomaatjes over vier soufflébakjes en breek voorzichtig een ei in elk bakje.

4 Schenk in elk bakje 2 eetlepels room en bestrooi met parmezaan, peper en zout. Zet de soufflébakjes in een diepe ovenschaal of braadslede.

5 Giet zo veel kokend water in de ovenschaal dat de schaaltjes er voor ongeveer de helft in staan. Dek de ovenschaal af met een groot vel aluminiumfolie. Zet de eieren circa 10 minuten in de oven tot het wit gestold is en de dooiers nog vloeibaar zijn. Serveer met warme toastrepen en roomboter.


Per portie 186,6 kcal, 14,4 g vet (7,3 g verzadigd), 10,9 g eiwit, 4,2 g koolh., 0,1 g suikers