Fattoush salade

Intro

De meeste keukens die veel tomaten gebruiken, kennen een vorm van een tomaat-brood-olie-combinatie-salade die optimaal gebruikmaakt van hun sappigheid als een manier om oud brood zacht te maken, en waarbij het sponzige brood al die sappigheid gulzig opslurpt. De etymologie van deze fattoush-salade kent een Arabische oorsprong, en betekent iets als ‘pletten’, hetgeen verwijst naar het verkruimelde pitabrood dat erin zit. In mijn recept heb ik ervoor gekozen om de stukken juist groot te houden, zodat je zelf het betere ‘pletwerk’ kunt doen. Laat gasten zelf de samenstelling kiezen, als een salade-smörgåsbord, en zorg dat er genoeg knapperige pitabroodjes zijn, want deze fattoush is behoorlijk verslavend...

Ingrediënten

Voor 4 personen

Knapperige pita

Bereiding

1. Verwarm de oven voor tot 220 °C.

2. Meng de extra vierge olijfolie, het citroensap en de knoflook in een kom door elkaar om een dressing te maken. Breng op smaak met peper en zout.

3. Leg zoveel mogelijk tomaat en snackkomkommer op een schaal, samen met de rode paprika en rode ui. Bestrooi met de sumak, besprenkel met 60 ml dressing en laat even staan zodat de smaken kunnen mengen.

4. Haal voor de knapperige pitabroodjes de pitadriehoeken door de olijfolie, verspreid ze over een bakplaat en bak ze in 10 minuten goudbruin en krokant. Leg de pitadriehoeken op de schaal. Bestrooi met verse peterselie en munt en dien meteen op. Geef de citroenparten en dressing er apart bij.

Tip: Pitabroodjes kun je dichter bij de houdbaarheidsdatum vaak kopen met korting. Pak je voordeel en gooi ze in de diepvries om ze te gebruiken voor dit recept, of bak ze gewoon zoals hierboven aangegeven en serveer met wat voor romige zaligheden je ook in de koelkast hebt staan.

Shortcut: Rooster de hele pitabroodjes in je broodrooster, om ze vervolgens te verkruimelen in kleinere stukjes en serveer.