Bospeenhummus met sesambietjes

Bospeenhummus met sesambietjes

Dit recept is een prima voorgerecht, ook voor niet-veganisten. Hummus maak je met kikkererwten en sesampasta, maar je kunt iets soortgelijks maken met andere groenten en notenpasta’s. Probeer eens pastinaak en pistachepasta of doperwt en pijnboompitpasta – lékker!

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 180 °C.
  2. Was de bietjes, maar schil ze niet. Wrijf ze in met de
    zonnebloemolie en verpak in aluminiumfolie. Leg ze in een
    ovenschaal en zet minimaal 1 uur tot 2 uur in de oven tot ze helemaal gaar zijn. De tijd is erg afhankelijk van het formaat of de versheid van de bieten. Controleer dit door er met een scherp mesje in te prikken. De bietjes zijn gaar als je er zonder weerstand doorheen prikt.
  3. Rooster het witte en zwarte sesamzaad 1 minuut in een droge koekenpan. Zet het vuur uit en laat afkoelen.
  4. Haal de bietjes uit de oven als ze gaar zijn. Laat een beetje afkoelen en schil de bietjes. Snijd de bietjes in parten, per persoon zijn er vier tot zes parten nodig. Leg het sesamzaad op een bord en rol de bietjes door het sesamzaad. Laat verder afkoelen.
  5. Schil voor de bospeenhummus de bospenen (houd de vier bospenen apart). Snijd ze in gelijke stukken van 3 cm. Doe ze in een pan met de knoflook en zet net onder water. Breng aan de kook en laat ongeveer 6 minuten doorkoken totdat de bospeen gaar is. Zet het vuur uit en giet af, maar bewaar het vocht.
  6. Schep de bospeen, knoflook, sesampasta, cashewnotenpasta,  citroensap, paprikapoeder, komijn en zout naar smaak in een blender of hakmolen tot een gladde massa. Gebruik een scheutje kookvocht van de bospenen als de hummus te droog is.
  7. schil de overige vier bospenen en snijd in schuine stukken (chinoise heet dat, op zijn Chinees). Breng een pan water met een beetje zout aan de kook en blancheer de bospeen 3 minuten. Zeef en spoel gelijk koud
  8. Leg een schep bospeenhummus in het midden van het bord. Leg daarop de sesambietpartjes, de stukjes geblancheerde bospeen en drie blaadjes Oost-Indische kers per bord.

 

4 personen
Voorbereiding: ca. 10 min. + wachten: 1 tot 2 uur + bereiding: ca. 15 min.

VOOR DE SESAMBIETJES
• 4 rode bieten, niet al te groot
• 4 gele bieten, niet al te groot
• 1 el zonnebloemolie
• 30 g wit sesamzaad
• 30 g zwart sesamzaad

VOOR DE BOSPEENHUMMUS
• 400 g bospeen + 4 bospenen
• 2 tenen knoflook
• 10 g sesampasta (tahini)
• 30 g cashewnotenpasta
• 15 ml citroensap
• 1 tl paprikapoeder
• 1 tl komijn
• Zout
• 12 blaadjes van de Oost-Indische kers

Benodigdheden
• aluminiumfolie
• blender of hakmolen


Deel Artikel
Om dit recept te bewaren moet je ingelogd zijn.
Inloggen | Registreren
Print dit recept Mail dit lijstje

Alle kerstrecepten