Naanbrood

Intro

Dit Indiase brood wordt traditioneel in een tandoor, oftewel kleioven, gebakken. Deze is erg heet en daardoor krijgt het brood zo’n luchtige structuur. Nu is dit heel moeilijk na te bootsen, dus bak ik ze eigenlijk altijd in de koekenpan. Naan wordt in de Indiase keuken gebruikt als bestek: het heeft de functie van een lepel.

Ingrediënten

Bereiding1. Meng het lauwwarme water met de gist. Meng alle droge ingrediënten. Voeg de yoghurt en het gistmengsel bij de droge ingrediënten. Kneed circa 8 minuten in de keukenmachine tot een glad deeg. Laat afgedekt met een vochtige doek 1 uur rijzen.

2. Verdeel het deeg in 4 stukken en duw in de olie plat. Bak de naan in een koekenpan met een beetje olie circa 3 tot 4 minuten per kant. Leg ze na het bakken onder een keukenhanddoek zodat ze lekker zacht blijven.

Tandoor: Een tandoor is een cilindervormige, aardewerken ton. Onderin wordt een vuurtje gestookt om de tandoor op te warmen. Naan wordt gebakken door het deeg aan de binnenkant van de tandoor tegen de zijkant te drukken. Vlees en groente worden meestal aan een spies geregen en binnenin de tandoor gegaard.