Naan met Ierse runder spiesjes

Intro

Een goede BBQ begint met goed vlees. Daarom kiezen we in dit recept voor Ierse biefstuk, mooi mals en smaakvol. Ierse runderen staan gemiddeld 220 dagen per jaar buiten, lekker gras te grazen. Ze hebben een koeienleven zoals het de bedoeling is. En dat proef je!

Ingrediënten

Voor 4 personen

BBQ: 180 graden

Benodigdheden:

Bereiding

1. Bestrijk de vleesblokjes licht met zonnebloemolie. Meng ze in een kom met het vijfkruidenpoeder en laat 30 minuten marineren.

2. Snijd de winterpeen met een kaasschaaf, dunschiller of mandoline in lange dunne repen. Doe hetzelfde met de pastinaak.

3. Zet de gietijzeren koekenpan op de BBQ en laat hem goed heet worden.

4. Schenk een beetje zonnebloemolie in de pan en gaar de groentelinten al roerend tot ze beetgaar zijn. Breng op smaak met zout, versgemalen peper en de bladpeterselie. Houd warm.

5. Leg de naanbroden op de groenten zodat ze warm worden en de sappen kunnen absorberen.

6. Rijg afwisselend drie vleesblokjes en drie stukken courgette aan een metalen pen.

7. Gril de vier spiesjes op het rooster aan weerszijden goudbruin en totdat een kerntemperatuur van 55-57 °C is bereikt (kijk ook op blz. 17).

8. Leg de spiesjes op de groentelinten en gril de naanbroden nog 2 minuten op het rooster.

9. Leg de naanbroden op een grote snijplank en verdeel de groentelinten, tomaat, avocado, pompoenpitten, feta en runderspiesjes erover.

TIP Is pastinaak niet in het seizoen, kies dan gewoon voor een andere knol. Houd je van meer pit? Rode peper erbij is ook top. Courgette kan natuurlijk ook aubergine zijn.