6 personen
• 120 g bruine linzen, afgespoeld
• 120 g basmatirijst
• 2 el olijfolie
• ½ el gemalen komijn
• ½ tl kurkuma
• ½ tl kaneel
• zonnebloemolie, voor het frituren
• 1 ui, in dunne ringen
wortel-bietensalade
• 4 kleine rode bietjes in de schil
• 300 g bospeen, geschrapt
• 1 kleine rode ui, in dunne ringen
• 80 ml olijfolie
• 1 el rodewijnazijn
• ¾ tl gemalen komijn
• ½ bosje bladpeterselie, blaadjes gehakt
knoflookyoghurt
• 250 g Griekse yoghurt
• 1 kleine teen knoflook, geperst
• 1 el olijfolie
• ¼ tl cayennepeper
1 Doe de linzen in een pan en giet er water bij tot ze onderstaan. Breng aan de kook en laat op middelhoog vuur zachtjes koken tot ze na circa 20 minuten gaar, maar niet papperig zijn.
2 Was intussen de rijst en laat uitlekken. Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur en roer de specerijen erdoor. Voeg de rijst toe en roer goed om de korrels te bedekken met de olie en specerijen. Roer er dan 225 ml water door. Zet het vuur heel laag, leg het deksel op de pan en laat 8 minuten zachtjes koken. Draai het vuur uit en laat de rijst nog 5 minuten staan. Roer los met een vork.
3 Bak de uiringen onder af en toe roeren knapperig en goudbruin in de olie. Laat uitlekken op keukenpapier.
4 Meng de rijst, linzen en de helft van de uiringen. Voeg zout en peper toe, schep alles in een kom en verdeel de rest van de uiringen erover.
5 Meng de yoghurt en knoflook en voeg zout en peper toe. Schep in een schaal, besprenkel met de olie en strooi er cayennepeper over.
6 Kook voor de salade de bietjes in ca. 1 uur gaar en laat even afkoelen, Schil en snijd ze in partjes. Kook de worteltjes beetgaar. Doe bietjes, worteltjes en uiringen in een kom.
7 Meng de olijfolie, azijn en komijn; voeg wat zout en peper toe. Schenk dit mengsel over de groenten en schep de peterselie erdoor. Serveer lauw.