Moules au poivre
Intro
Sergio Herman: “Ook dit is een klassieke smaak die met me is meegelift vanuit Singapore. Mosselen en peper: dat is toch écht de ware liefde”.Ingrediënten
2 personen
Voor de Singapore-pepersaus
• 4 eetl. ketjap manis
• 5 eetl. oestersaus
• 20 gram gember, geschild en fijn versneden
• 1 teen knoflook, fijn gesneden
• 1 theel. korianderzaad, kort geroosterd in een droge bakpan
• 3 theel. versgemalen pepermix (½ zwarte peper, ½ witte peper)
• 1½ eetl. kristalsuiker
En verder
• ¼ spitskool, in fijne reepjes
• 2 eetl. olijfolie
• 1 eetl. sushi-azijn
• snuf fleur de sel en versgemalen zwarte peper
• 20 mosselen
• 2 eetl. gezouten boter
• 2 eetl. fijne reepjes lente-ui, opgekruld in ijswater
• geraspte schil van ½ limoen
Bereiding
- Meng voor de pepersaus alle ingrediënten ervoor in een kom en mix door met een staafmixer of in een blender.
- Meng de spitskool met de olijfolie, sushi-azijn, fleur de sel en peper in een kom en laat even marineren.
- Bak intussen de mosselen volgens de uitleg in de basistechniek* en verwijder de bovenste helft van de schelpen. Doe de mosselen terug in de pan en voeg 8 eetlepels pepersaus en de boter toe. Laat 1 minuut zachtjes stoven en roer door.
- Serveer de mosselen in de pan. Werk af met de gemarineerde spitskool, de lente-ui en limoenrasp.
*Basistechniek bakken:
voor 500 gram mosselen
- 500 gram Zeeuwse mosselen
- 6 eetl. olijfolie
- 2 sjalotten, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijn versneden
- 3 takjes tijm, gerist
- versgemalen zwarte peper
- 100 ml witte wijn
- 40 gram gezouten boter, in blokjes
Bereiding:
- Vul een grote pan of de wasbak met ruim water en spoel de mosselen hierin. Giet af, laat er schoon water in lopen en spoel de mosselen nog 2 keer opnieuw. Gooi schelpen die boven komen drijven weg, die kunnen slecht zijn. Gooi ook schelpen met barsten erin weg.
- Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur en voeg de mosselen toe.
- Doe de sjalot, knoflook en tijm erbij en een flinke draai peper.
- Blus af met de witte wijn.
- Leg direct 30 seconden het deksel erop en schud de pan.
- Voeg de blokjes boter toe en zet het vuur uit terwijl de boter smelt.
- Serveer direct.